Ποσοστό 3% «έχασε» η υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος Ντίλμα Ρουσέφ σύμφωνα με δημοσκόπηση και ίσως οι εκλογές στη χώρα οδηγηθούν σε δεύτερο γύρο. Οι απώλειες της Ρουσέφ αποδίδονται στην προσπάθεια της αντιπολίτευσης να χρησιμοποιήσει σε βάρος της ένα σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται πρώην συνεργάτιδά της.

Σύμφωνα με την Datafolha, μέσα σε μία εβδομάδα το ποσοστό της Ρουσέφ μειώθηκε στο 46% από 49%, κάτι που σημαίνει ότι θα λάβει το 51% των έγκυρων ψήφων κι έτσι θα κερδίσει από τον πρώτο γύρο.

Ωστόσο διατυπώνονται αμφιβολίες για το κατά πόσον θα διατηρήσει αυτό το ποσοστό.

Η έρευνα της Datafolha, σε δείγμα 3.180 ανθρώπων σε 202 βραζιλιάνικες πόλεις τη Δευτέρα, είναι η σαφέστερη ένδειξη μέχρι στιγμής ότι οι καταγγελίες περί διαφθοράς που εξώθησαν την διάδοχό της στη θέση της προσωπάρχη του προέδρου να παραιτηθεί πλήττουν το προβάδισμα της Ρουσέφ και αυξάνουν την πιθανότητα να διεξαχθεί δεύτερος γύρος την 31η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, το εάν το σενάριο αυτό θα γίνει πραγματικότητα θα εξαρτηθεί από το πώς και πόσο θα προβληθεί το θέμα από τα τηλεοπτικά δίκτυα.

Ο βασικός αντίπαλος της Ρουσέφ πάντως, ο κεντροδεξιός Ζοζέ Σέρα του κόμματος PSDB, δεν καρπώθηκε την απώλειά της. Το δικό του παρέμεινε σταθερό στο 28%.

Ωφελημένη εμφανίστηκε να είναι η υποψήφια των Πρασίνων Μαρίνα Σίλβα, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, που μοιάζει απίθανο να καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο, αφού το δικό της ποσοστό αυξήθηκε από το 14 στο 16%.

Η 62χρονη Ρουσέφ είναι πάντοτε το αδιαφιλονίκητο φαβορί για να διαδεχθεί τον απερχόμενο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, καθώς επωφελείται από την τεράστια δημοφιλία του και την καλής πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας στη Λατινική Αμερική.

Κατά την Datafolha, η Ρουσέφ θα κερδίσει άνετα τον δεύτερο γύρο αποσπώντας το 52% των ψήφων έναντι 39% του Σέρα, ο οποίος το 2002 είχε χάσει από τον Λούλα.

Εάν οι προβλέψεις επαληθευτούν η Ρουσέφ θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα αναδειχθεί στη θέση του προέδρου της Βραζιλίας.