Στις προτεραιότητες της επόμενης ιταλικής κυβέρνησης επικεντρώνεται μεγάλο μέρος του ιταλικού Τύπου, καθώς ήδη συμπληρώθηκαν 57 ημέρες από τις βουλευτικές εκλογές κι η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Μάριο Μόντι αδυνατεί να λάβει αποφάσεις και να προωθήσει πολιτικές μακρόπνοου χαρακτήρα.
Κοινή είναι στα δημοσιεύματα η εκτίμηση ότι καθώς η οικονομία της Ιταλίας συνεχίζει να πλήττεται από ύφεση, η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει την αναβολή της αύξησης του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) από το 21% στο 22% που έχει οριστεί για τον ερχόμενο Ιούλιο, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω συρρίκνωση της κατανάλωσης. Επιπλέον, ειδικοί εκτιμούν ότι πρέπει να επανεξεταστεί η αύξηση του φόρου για την αποκομιδή των απορριμμάτων, που έχει προγραμματιστεί να ισχύσει μέσα στο 2013. Όμως, οι αναλυτές επισημαίνουν πως για να «παγώσουν» τα δυο αυτά μέτρα πρέπει να εξευρεθούν έσοδα από εναλλακτικές πηγές, ύψους 38 δισ. ευρώ.
Για να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη το 2013 πρέπει να συνεχιστεί η καταβολή των χρεών της δημόσιας διοίκησης προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, προστίθεται στα δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου. Ως τώρα, έχει αποφασιστεί η εξόφληση 40 δισεκατομμυρίων ευρώ ως το τέλος του 2014, αλλά το συνολικό τους ύψους των οφειλών του δημοσίου προς επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα υπολογίζεται πως φτάνει τα 120 δισ. ευρώ. Η επιβίωση δεκάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξαρτάται από την καταβολή των κρατικών χρεών, τονίζεται στα δημοσιεύματα.
Για να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες του ταμείου ανεργίας, η επόμενη κυβέρνηση καλείται να εξασφαλίσει άλλα 17 δισ. ευρώ. Το συνδικάτο Cgil έχει κάνει γνωστό ότι μέχρι τον Ιούνιο 500.000 πολίτες κινδυνεύουν να μην λαμβάνουν επιδόματα σε μηνιαία βάση.
Η κυβέρνηση – η οποία πρόθεση του νεοεκλεγέντα Ιταλού προέδρου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο είναι να έχει σχηματιστεί ως το τέλος της εβδομάδας – επιβάλλεται να ασχοληθεί και με την ανάγκη των επιχειρήσεων να μπορούν να λαμβάνουν πιστώσεις από τον τραπεζικό τομέα. Οι τράπεζες έχουν μειώσει σε κρίσιμο βαθμό την καταβολή δανείων λόγω ύφεσης. Μια από τις λύσεις που αναμένεται να εξεταστούν είναι και η δημιουργία ενός νέου κρατικού ταμείου για την στήριξη των επιχειρήσεων.
Το κόμμα Λαός της Ελευθερίας (PdL) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι επιμένει εξάλλου στην ανάγκη κατάργησης του φόρου ακινήτων για όποιον διαθέτει μόνο ένα ακίνητο για ιδιοκατοίκηση. Αλλά θα πρέπει να εξευρεθούν και γι’ αυτό έσοδα από άλλες πηγές συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ.