Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι διεργασίες και οι επαφές ενόψει της αυριανής πρώτης ψηφοφορίας του ιταλικού κοινοβουλίου για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας.
«Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για να επιτύχουμε μια λύση κοινής αποδοχής», εκτίμησε ο επικεφαλής της κεντροαριστερής συμμαχίας, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι.
«Πιστεύω πως υπάρχουν προϋποθέσεις για να γίνει μια πρόταση στους βουλευτές και γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος, που θα συνεδριάσουν απόψε», πρόσθεσε ο Μπερσάνι.
Η δήλωση αυτή, εκτιμούν αναλυτές, ενδέχεται να σημαίνει πως ο διάλογος με την κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει προχωρήσει και ότι ο τελικός συμβιβασμός θα μπορούσε να επιτευχθεί βάσει των πιθανών υποψηφιοτήτων του σοσιαλιστή Τζουλιάνο Αμάτο, ή του πρώην πρωθυπουργού της κεντροαριστεράς Μάσιμο Ντ’ Αλέμα.
Η εφημερίδα Corriere della Sera και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφεραν επίσης ότι ο Μπερσάνι μπορεί να προτείνει τον πρώην πρόεδρο της Γερουσίας Φράνκο Μαρίνι ως υποψήφιο του PD για την προεδρία.
Ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) Μπέπε Γκρίλο ανακοίνωσε ότι το κίνημά του προτείνει επίσημα για την προεδρία της Δημοκρατίας, τον νομικό και πρώην υπεύθυνου της υπηρεσίας προσωπικών δεδομένων, Στέφανο Ροντοτά.
Ο Γκρίλο ζήτησε από την κεντροαριστερά να στηρίξει την υποψηφιότητα Ροντοτά, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς (PDS), αμέσως μετά την στροφή προς την σοσιαλδημοκρατία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας, πριν από δυο δεκαετίες.
Νωρίτερα, η δημοσιογράφος Μιλένα Γκαμπανελλι, την οποία είχαν επιλέξει τα μέλη του M5S με δημοψήφισμα στο Διαδίκτυο, είχε ανακοινώσει πως παρά την τιμή που της έγινε θα συνεχίσει να ασχολείται με την τηλεοπτική της εκπομπή έρευνας καθώς έτσι θεωρεί ότι μπορεί να συνεισφέρει περισσότερο.
Ο Μπερσάνι φέρεται να προσπαθεί να επιτύχει έναν συμβιβασμό με την κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι, με στόχο κατόπιν να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.
Σημαντικό μέρος όμως των ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς με μηνύματα στο Διαδίκτυο εκφράστηκε υπέρ της υποψηφιότητας Ροντοτά, απορρίπτοντας τη σύμπραξη με την κεντροδεξιά.