Η ηλεκτροδότηση στο Καράκας και στο εσωτερικό της Βενεζουέλας αποκαθίστατο σταδιακά, με τη χώρα να είχε βυθιστεί στο σκοτάδι, έπειτα από βλάβη στο δίκτυο, η οποία οφειλόταν -σύμφωνα με την κυβέρνηση- σε μια «ηλεκτρομαγνητική επίθεση».
«Αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε ποσοστό 100% στο Καράκας και εν μέρει στις πολιτείες Μερίδα, Τρουχίγιο, Μπαρίνας και Αράγουα. Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε για την πλήρη αποκατάσταση», ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη η δημόσια εταιρεία ηλεκτροδότησης Corpoelec στο Twitter.
Η βλάβη ξεκίνησε τη Δευτέρα στο Καράκας γύρω στις 23:41 ώρα Ελλάδας και επηρέασε -μεταξύ άλλων- την υδροδότηση, τα δημόσια μέσα μεταφοράς και τις τηλεφωνικές συνδέσεις. Στην επαρχία διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν και στις 23 πολιτείες της χώρας, σύμφωνα με χρήστες στο Twitter.
«Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας που διεξήχθη στην επαρχία Καρόνι (στο νότιο τμήμα της Βενεζουέλας) έδειξαν ότι πρόκειται για μια ηλεκτρομαγνητική επίθεση με στόχο να βλάψει το υδροηλεκτρικό σύστημα», εξήγησε ο υπουργός Επικοινωνίας Χόρχε Ροντρίγκες, μιλώντας στην τηλεόραση, ενώ υποσχέθηκε ότι η ηλεκτροδότηση θα αποκατασταθεί «το συντομότερο δυνατό».
Λίγο αργότερα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, κατήγγειλε στο Twitter «μια νέα εγκληματική επίθεση».
«Τρομοκρατικές επιθέσεις»
Η βλάβη αυτή σημειώθηκε την ώρα που οι σχέσεις ΗΠΑ – Βενεζουέλας είναι τεταμένες, με το Καράκας να κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι παραβίασε τον εναέριο χώρο του με ένα «κατασκοπευτικό αεροσκάφος».
Την Κυριακή (21/07) Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι είχαν καταγγείλει ότι ένα μαχητικό της Βενεζουέλας πλησίασε την Παρασκευή πολύ κοντά σε ένα αμερικανικό αεροσκάφος με «επιθετικό» και «επικίνδυνο» τρόπο πάνω από τη θάλασσα της Καραϊβικής, χαρακτηρίζοντας «αντιεπαγγελματικό» τον ελιγμό.
Και άλλες βλάβες στο σύστημα ηλεκτροδότησης της Βενεζουέλας έχουν σημειωθεί φέτος, βυθίζοντας τη χώρα στο σκοτάδι. Η πρώτη είχε γίνει στις αρχές Μαρτίου και στη συνέχεια μία δεύτερη στο τέλος του ίδιου μήνα, παραλύοντας τη χώρα για μία εβδομάδα. Επίσης, είχε διακοπεί η υδροδότηση καθώς το σύστημα διανομής λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κυβέρνηση Μαδούρο είχε αποδώσει τις βλάβες σε «τρομοκρατικές επιθέσεις» τις οποίες εξαπέλυσε η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας και οι ΗΠΑ εναντίον του υδροηλεκτρικού σταθμού στο Γκούρι, ο οποίος παράγει το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
Οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση στην επαρχία της Βενεζουέλας είναι πλέον ένα συχνό φαινόμενο, όμως συνήθως όχι στο Καράκας.