Ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους, παραιτήθηκαν ή συνταξιοδοτήθηκαν το 2012 στην Ιταλία. Η απολύσεις στη χώρα την προηγούμενη χρονιά αυξήθηκαν κατά 13,8%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση RAI.
Η ένωση εμπορικών επιμελητηρίων Ιταλίας αναφέρει επίσης ότι από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2012 «κατέβαζαν ρολά» χίλιες επιχειρήσεις την ημέρα.
«Η οικονομική κρίση δεν έχει τελειώσει… οι επιχειρήσεις δεν καταφέρνουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους στην εγχώρια αγορά», επισήμανε το τρίτο κανάλι της δημόσιας ιταλικής τηλεόρασης. Αναλυτές συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι μεγάλο μέρος της ιταλικής οικονομίας στηρίζεται στη θετική πορεία των εξαγωγών.
Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Μάρτιο Μόντι αποφάσισε το Σάββατο την καταβολή μέρους των χρεών του ιταλικού δημοσίου προς ιδιωτικές επιχειρήσεις. Πρόκειται για 40 δισεκατομμύρια ευρώ, που θα καταβληθούν ως το τέλος του επόμενου έτους. Το ποσό αυτό θεωρείται πως μπορεί να προσφέρει μια ανάσα ανακούφισης στην ιταλική οικονομία.
Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, τα συνολικά χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες επιχειρηματίες υπολογίζονταν σε περίπου 80 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η ένωση μικρομεσαίων βιοτεχνών Cgia ανέφερε πάντως σήμερα ότι «είναι πολύ πιθανό να αγγίζουν ακόμη και τα 120 δισεκατομμύρια ευρώ».
Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν συνολικά στοιχεία και εκτιμήσεις, που να συνυπολογίζουν τις οφειλές της κεντρικής κρατικής διοίκησης και των τοπικών αυτοδιοικήσεων.
Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Βιτόριο Γκρίλι βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με τις ευρωπαϊκές αρχές, για να διαβεβαιώσει τις Βρυξέλλες ότι η εξόφληση μέρους των χρεών του δημοσίου προς επιχειρήσεις δεν πρόκειται να αυξήσει το έλλειμμα πάνω από το προβλεπόμενο όριο (3%).
Μέχρι τον Ιούλιο οι ιταλικές οικογένειες θα κληθούν να καταβάλουν την πρώτη δόση του φόρου ιδιοκατοίκησης, τον φόρο απορριμμάτων και το ποσό που αντιστοιχεί στο φόρο εισοδήματος. Είναι πιθανό, κατά συνέπεια, να περιοριστεί ακόμη περισσότερο η κατανάλωση σε ό,τι αφορά ακόμη και είδη πρώτης ανάγκης.