Κανονικά, η πρόταση στην οποία συνυπάρχουν οι λέξεις κόκορας, μήνυση, κακάρισμα, ντεσιμπέλ, πρόστιμο και ηχομόνωση θα ανήκε μόνο σε κάποιο ανέκδοτο, από αυτά του τύπου «μπαίνουν σε ένα μπαρ…».
Όμως μια υπόθεση ηχορύπανσης στη Ζυρίχη όχι μόνο τις περιλαμβάνει όλες, αλλά κατέληξε και σε δικαίωση του ανθρώπου που προσέφυγε στη δικαιοσύνη και σε υποχρέωση καταβολής προστίμου από τον ιδιοκτήτη του πτηνού.
Κάτοικος αγροτικής περιοχής στην ελβετική πόλη δεν άντεχε πλέον τον λαλίστατο κόκορα του γείτονά του και, ταλαιπωρημένος από την έλλειψη ξεκούρασης και ύπνου, λόγω των κακαρισμάτων, κινήθηκε νομικά και υπέβαλε μήνυση.
Ο μηνυτής αναγκάστηκε να καταγράψει ηχητικά τη μεγάλη συχνότητα του λαλήματος του κόκκορα, που είχε φθάσει έως και σε 44 φορές μέσα στην ημέρα, αδιάφορο εάν ήταν ξημέρωμα ή νύχτα. Με βάση ειδικής εφαρμογής μετρήθηκε επίσης η ένταση του θορύβου που προκαλούσε το κακάρισμα, η οποία έφθανε τα 84 ντεσιμπέλ, πολύ παραπάνω από τα ανεκτά όρια για τα ανθρώπινα αυτιά, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο την ιταλική La Repubblica.
Η απόφαση κατά του κόκορα ήταν «καταπέλτης». Πλέον, θα του επιτρέπεται να ασκεί τις φωνητικές χορδές του μόνο σε συγκεκριμένο ωράριο: Από τις 8:00 έως τις 22:00 τις καθημερινές και από τις 9:00 έως τις 22:00 τις αργίες.
Ο ιδιοκτήτης του πτηνού καλείται αφενός να κρατά τον κόκορά του μέσα σε κλειστό στάβλο, κατάλληλα ηχομονωμένο, ώστε το κακάρισμά του να μην ενοχλεί τους γείτονες, αφετέρου να καταβάλει τσουχτερό πρόστιμο.