Τα μέλη της Σερβικής Βουλής συμφώνησαν ότι πρέπει να θεσμοθετηθούν αυστηρότερες ποινές κατά των παιδόφιλων και των βιαστών και ανήγγειλαν ότι θα στηρίξουν το πακέτο ρυθμίσεων που αποκαλούνται «νόμος της Μάριγια», τον οποίο πρότεινε ο πατέρας ενός κοριτσιού από την πόλη Νόβι Σαντ, θύματος βιασμού και ωμής δολοφονίας.
Στη διάρκεια διήμερης συζήτησης στη Σερβική Βουλή διατυπώθηκαν ριζοσπαστικές προτάσεις, όπως η επιβολή διάταξης για χημικό ευνουχισμό των καταδικασθέντων για βιασμό και οι βουλευτές ζήτησαν να καταργηθεί το ενδεχόμενο παραγραφής λόγω παρέλευσης χρόνου των αδικημάτων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, να δημιουργηθεί μητρώο παιδόφιλων και να τους επιβληθεί η υποχρέωση να παρουσιάζονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα στις δικαστικές αρχές.
Κοινή εκτίμηση της πλειοψηφίας των συμμετεχόντων στη συζήτηση, όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ του Βελιγραδίου, ήταν πως με τους νόμους μπορεί να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη προστασία των παιδιών από όλες τις μορφές βίας και η γενική ασφάλεια όλων των πολιτών.
Μία από τις προτάσεις που κατατέθηκαν είναι όλα τα άτομα που καταδικάζονται για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών ακόμη και 20 χρόνια μετά την έκτιση της ποινής να είναι υπό αυστηρό έλεγχο και σε απόσταση από μέρη, στα οποία συγκεντρώνονται ανήλικοι.
Το χημικό ευνουχισμό των καταδικασθέντων παιδόφιλων και βιαστών ως μέτρο ασφάλειας πρότεινε η βουλευτής Όλγκιτσα Μπάτιτς υπστηρίζοντας ότι είναι αναγκαίο μέτρο και πως υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που το έχουν προβλέψει και εφαρμόσει. Ανέφερε ως παράδειγμα την Τσεχία, όπου το 2012 υποβλήθηκαν σε χημικό ευνουχισμό 24 παιδόφιλοι.
Ειδική αναφορά έγινε στην ανάγκη τροποποίησης του νόμου, ώστε να μην παραγράφονται τα αδικήματα της παιδοφιλίας και του βιασμού, όπως ισχύει στο διεθνές δίκαιο με τα εγκλήματα πολέμου.
Σε αυτό επέμειναν οι βουλευτές του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι παραγράφηκαν λόγω παρέλευσης χρόνου τα αδικήματα δύο ιερέων κατηγορούμενων για παιδοφιλία.
Όπως εξήγησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σερβίας, Νίκολα Σελάκοβιτς, η κυβερνητική πρόταση για την προστασία παιδιών από σεξουαλικές επιθέσεις προβλέπει αστυνομική επιτήρηση των βιαστών και των παιδόφιλων μετά την έξοδό τους από τη φυλακή και τους απαγορεύει να πλησιάζουν σε σχολεία και παιδικές χαρές.
Επιπλέον εισάγεται ξεχωριστό αρχείο καταδικασθέντων για παιδοφιλία και η λήψη δειγμάτων DNA και δεν θα επιτρέπεται η διαγραφή στοιχείων από το αρχείο.
Επίσης, προβλέπεται η απόλυτη απαγόρευση μείωσης της ποινής και της υπό όρους αποφυλάκισης, καθώς και οι νομικές συνέπειες της καταδίκης να αφορούν την απαγόρευση άσκησης δημόσιου λειτουργήματος ή αξιώματος που συνδέεται με εργασία με ανηλίκους.
Η πρόταση νόμου έγινε γνωστή ως «νόμος της Μάριγια» από το όνομα της οκτάχρονης, την οποία πριν από τρία χρόνια βίασε και δολοφόνησε ένας παιδόφιλος. Την εκστρατεία για την υιοθέτηση του νόμου ξεκίνησε ο πατέρας της Σλόμποντναν Γιοβάνοβιτς.
«Η Μάριγια δεν είναι πια εδώ και τίποτα δεν μπορεί να τη φέρει πίσω στην αγκαλιά μας. Θέλω μόνο να μην επαναληφθεί ποτέ και σε κανέναν αυτό που ζήσαμε. Θέλω κανένας βιαστής να μην ξέρει τι θα πει να ζει ελεύθερος. Αν το έκανε μία φορά, είναι έτοιμος να το επαναλάβει», δήλωσε στη σερβική εφημερίδα «Μπλιτς» ο κ. Γιοβάνοβιτς, από τα περίχωρα του Νόβι Σαντ.
Τα τελευταία χρόνια, ο πατέρας της μικρής κατέβαλε πολλή ενέργεια για να συντάξει το σχέδιο νόμου, το οποίο «κρατά τους παιδόφιλους και τους βιαστές μακριά από τους ανθρώπους».
Ο δράστης του εγκλήματος, Μλάντεν Ογκούλινατς ήταν γείτονας της οικογένειας και είχε καταδικαστεί και στο παρελθόν για σεξουαλικά αδικήματα. Δεν τιμωρήθηκε καθώς δύο μήνες μετά το έγκλημα πέθανε.
Ο πατέρας της Μάριγια έχει δημιουργήσει ίδρυμα για την προστασία των παιδιών και για να γνωστοποιήσει το πρόβλημα του μεγάλου ποσοστού κατά συρροήν βιαστών στη Σερβία.
Έχει αφιερώσει τη ζωή του στην υιοθέτηση του νόμου κατά των παιδόφιλων και των βιαστών και ήταν παρών στη συνεδρίαση της Σερβικής Βουλής.