Η ΕΕ θα προσπαθήσει την ερχόμενη εβδομάδα να βρει μια κοινή θέση όσον αφορά το ζήτημα της παράδοσης όπλων στην συριακή αντιπολίτευση, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

«Ορισμένα κράτη μέλη έθιξαν το θέμα της άρσης του εμπάργκο. Συμφωνήσαμε να ζητήσουμε από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ να εξετάσουν επειγόντως την κατάσταση κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου τους που προβλέπεται να διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Δουβλίνο και να επεξεργαστούν μια κοινή θέση», σημείωσε ο Ρομπάι μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, ο οποίος περιέγραψε την κατάσταση στη Συρία «δραματική».

Την άρση του εμπάργκο για την παράδοση όπλων στην συριακή αντιπολίτευση υπερασπίζονται η Γαλλία και η Βρετανία.

Ο στόχος αυτός δεν είναι εύκολος λόγω της επιφυλακτικότητας άλλων ευρωπαϊκών χωρών, κυρίως αυτών του βορρά, όπως η Σουηδία και η Φινλανδία, ή ακόμη η Αυστρία.

Ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν δήλωσε ότι τάσσεται «κατά μιας άρσης του εμπάργκο», καθώς μια παράδοση όπλων «δεν θα συνέβαλε στον τερματισμό της σύγκρουσης». Στο ίδιο μήκος κύματος και η γερμανίδα ομόλογός του Άνγκελα Μέρκελ, η οποία συνέστησε σύνεση.

Την ίδια στιγμή ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωσε ότι έχει λάβει εγγυήσεις από την συριακή αντιπολίτευση πως όποια όπλα παραλάβει θα καταλήξουν στα σωστά χέρια.

Από την πλευρά του, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε μετά τις συνομιλίες με τους εταίρους του της ΕΕ ότι η χώρα του δεν προγραμματίζει να προμηθεύσει με όπλα τους Σύρους αντάρτες μολονότι πράγματι υποστηρίζει μια μερική άρση του εμπάργκο όπλων της ΕΕ.