Να προσφύγει στις κάλπες αν δεν μπορεί να λύσει το θέμα του νέου προέδρου της Βουλής προτρέπει την πρωθυπουργό της Αυστραλίας η αξιωματική αντιπολίτευση, με το φάσμα της ακυβερνησίας ή των πρόωρων εκλογών  να πλανάται και πάλι πάνω από τη χώρα.

Θυμίζουμε πως η τελευταία προσφυγή στις κάλπες ήταν μόλις πριν ένα μήνα, στις 21 Αυγούστου.

Η πρωθυπουργός, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τόνι Άμποτ ότι αθέτησε τη συμφωνία που είχε συνάψει μαζί της -και με τους ανεξάρτητους βουλευτές- πριν από τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας.

Η συμφωνία πρόβλεπε μεταρρυθμίσεις στον τρόπο που λειτουργεί το Κοινοβούλιο καθώς και στον τρόπο εκλογής του προέδρου της Βουλής.

Πριν ακόμα σχηματιστεί κυβέρνηση, οι δυο μονομάχοι συμφώνησαν πως ναι μεν ο πρόεδρος του σώματος θα είχε τα ίδια δικαιώματα με τους άλλους βουλευτές, αλλά για να μην διαταραχθεί  η ισορροπία των δυνάμεων και δεδομένου πως κανένα κόμμα δεν είχε την πλειοψηφία, από όποια παράταξη και αν προερχόταν ο πρόεδρος η άλλη πλευρά θα αφαιρούσε ένα μέλος της, για να μείνει η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων ως έχει.

Αν και υπέγραψε τη συμφωνία αυτή ο κ. Άμποτ, όταν οι ανεξάρτητοι βουλευτές αποφάσισαν να στηρίξουν το Εργατικό κόμμα για να σχηματίσει κυβέρνηση και όχι τον Συνασπισμό του, αναίρεσε τη συμφωνία με το αιτιολογικό ότι είναι «αντισυνταγματική».

Έτσι, αν ο πρόεδρος του σώματος προέλθει από το Εργατικό κόμμα, τότε η κυβέρνησή της θα έχει πλειοψηφία μόλις μιας έδρας και δεδομένου ότι στηρίζεται σε τρεις ανεξάρτητους βουλευτές και έναν βουλευτή του Πράσινου κόμματος θα είναι ιδιαίτερα εύθραυστη.