Η μάχη για τον διάδοχο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει ανάψει πλήρως, γράφει η γερμανική Handelsblatt.
«Τόσοι πολλοί υποψήφιοι με καλές προοπτικές είναι σπάνιο και ποτέ ξανά δεν υπήρχε μια γυναίκα ανάμεσά τους. Το ότι οι μεγάλες πολιτικές ομάδες με τους υποψηφίους τους ανταγωνίζονται μεταξύ τους είναι κάτι καινούργιο. Ο συναγωνισμός για τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ είναι πιο συναρπαστικός από ποτέ και αυτό κάνει την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο ενδιαφέρουσα» αναφέρει το ΑΜΠΕ.
Για την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ ωστόσο, η κατάσταση δεν γίνεται ευκολότερη. Ως μέλος του ΕΛΚ, θέλει να κάνει ό,τι μπορεί για τον Βέμπερ, ωστόσο ως Καγκελάριος δεν μπορεί. Επειδή οι εταίροι της στον κυβερνητικό συνασπισμό υποστηρίζουν διαφορετικούς υποψηφίους, πρέπει να συμπεριφερθεί ουδέτερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Εάν, όπως πριν πέντε χρόνια, η ψηφοφορία για τον μελλοντικό Πρόεδρο της Επιτροπής φτάσει στο Συμβούλιο, η Άγγελα Μέρκελ θα πρέπει να απέχει. Αυτό δεν βελτιώνει απαραίτητα τις πιθανότητες του Μάνφρεντ Βέμπερ. Η ΕΕ πρέπει να προσέξει πολλούς παράγοντες κατά την κατανομή των κορυφαίων θέσεων. Οι τέσσερις Πρόεδροι (Επιτροπή, Συμβούλιο, Κοινοβούλιο, ΕΚΤ) πρέπει όχι μόνο να είναι από διαφορετικές πολιτικές ομάδες, αλλά και από διαφορετικές περιοχές της ηπείρου. Και στην ιδανική περίπτωση θα πρέπει οι μισές θέσεις να καταληφθούν από γυναίκες. Για αυτό χρειάζεται ο μελλοντικός Πρόεδρος της Επιτροπής μια διπλή πλειοψηφία – στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Ευρωκοινοβούλιο. Όλα αυτά μαζί κάνουν την αναζήτηση αρχηγού ασυνήθιστα περίπλοκη.
Το ότι οι πολλοί δρώντες θα χρειαστούν κάποιες εβδομάδες για να συμβιβαστούν σε έναν υποψήφιο, δεν θα πρέπει να εκπλήσσει κανέναν. Η διαδικασία, ωστόσο, δεν θα πρέπει να διαρκέσει για καιρό. Η ΕΕ βρίσκεται υπό τεράστια διαπραγματευτική πίεση. Πρέπει να επικρατήσει εναντίον των παγκοσμίων δυνάμεων ΗΠΑ-Κίνα, να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή και να προετοιμαστεί για μελλοντικά κύματα μεταναστών – για να αναφέρουμε μερικά. Για τον λόγο αυτό, η Ένωση χρειάζεται ανθρώπους στην κορυφή, που έχουν διαπραγματευτικές ικανότητες.
Στη Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου θα πρέπει τουλάχιστον να αποφασιστεί ποιος θα είναι ο διάδοχος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Οι αρχηγοί των κυβερνήσεων δεν πρέπει να υποκύψουν στον πειρασμό να προτείνουν έναν αδύναμο Πρόεδρο για την Επιτροπή, ο οποίος θα χορεύει στον ρυθμό τους. Η ΕΕ χρειάζεται μια χαρισματική προσωπικότητα στην κορυφή της, που μπορεί να αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο τους ηγέτες της Κίνας και των ΗΠΑ και να πείσει τους Ευρωπαίους πολίτες.
Οι τρεις κορυφαίοι υποψήφιοι πρέπει να αναλογιστούν εάν πληρούν αυτές τις απαιτήσεις, τονίζει η γερμανική εφημερίδα.