Οι καρδινάλιοι που θεωρούνται ύποπτοι για συγκάλυψη κατά το παρελθόν πράξεων παιδεραστίας από ιερείς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας «έχουν το δικαίωμα και το καθήκον» από τους εκκλησιαστικούς κανόνες να λάβουν μέρος στο κογκλάβιο που θα εκλέξει τον επόμενο Πάπα, μετά την παραίτηση του Βενέδικτου XVI, δήλωσε ο πρώην εισαγγελέας του δικαστηρίου του Καρδιναλίων για το θέμα αυτό.
«Ο Θεός ξέρει να βάλει στο στόμα τους λόγια που βγαίνουν από μια ταπεινωμένη και πληγωμένη καρδιά. Η φώτιση δεν δίδεται μόνο στους Αγίους, αλλά στους αμαρτωλούς», είπε, χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Stampa ο επίσκοπος Σκικλούνα, ο οποίος την περίοδο του ποντιφικάτου του Γιόζεφ Ράτσινγκερ ήταν υπεύθυνος για τη θέσπιση μέτρων κατά της παιδεραστίας.
«Το αληθινό σκάνδαλο είναι το ότι δεν καταγγέλθηκαν οι κακοποιήσεις. Ωστόσο η αντίληψη άλλαξε. Η σιωπή έγινε σκάνδαλο. Και αυτό χάρη στον Ράτσινγκερ. Συνεπώς ας εισέλθουν στο κογκλάβιο. Ο Θεός ξέρει να χρησιμοποιεί με τον καλύτερο τρόπο την παρουσία τους στο κογκλάβιο. Ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω», είπε ο επίσκοπος Σκικλούνα.
«Στη δέσμευσή μας κατά των κακοποιήσεων , δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω: αυτός είναι ο οικουμενικός νόμος της Εκκλησίας, είναι μια πρακτική που δεν μπορεί να αλλάξει«, τόνισε
Σε πολλές χώρες, στις ΗΠΑ, το Βέλγιο, την Ιρλανδία, καθολικοί και οργανώσεις θυμάτων ιερέων ασκούν πίεση ώστε οι καρδινάλιοι αυτοί να εμποδιστούν από την Εκκλησία να μεταβούν στη Ρώμη.
Ο καρδινάλιος του Λος Αντζελες Ρότζερ Μαχόνι, που είναι στο στόχαστρο, απαλλάχθηκε από το σύνολο των καθηκόντων του τον περασμένο μήνα γιατί είχε προστατεύσει στο παρελθόν ιερείς που κατηγορούνταν ότι κακοποίησαν σεξουαλικά τα θύματά τους.
Ο πρώην αρχιεπίσκοπος Φιλαδέλφειας Τζάστιν Φράνσις Ριγκάλι, ο βέλγος καρδινάλιος Γκόντφριντ Ντάνιλς και ο ιρλανδός καρδινάλιος Σον Μπράντι είναι επίσης στο στόχαστρο.
Εξάλλου ο Αμερικανός Γκρεγκ Μπούρκε, σύμβουλος επικοινωνίας του Βατικανού, είπε στην εφημερίδα Il Messaggero ότι τα μέσα ενημέρωσης «μπορεί να προσπαθήσουν» να επηρεάσουν το προσεχές κογκλάβιο και «ορισμένα μπορεί να γίνουν πράγματι απεχθή».
Το Βατικανό είχε καταδικάσει δημοσιεύματα του Τύπου, κυρίως του ιταλικού, για τα οικονομικά και σεξουαλικά σκάνδαλα στην Αγία Έδρα χαρακτηρίζοντάς τα «ψευδείς πληροφορίες» που αποσκοπούν να «ελέγξουν» το επόμενο κογκλάβιο, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωσή του.
«Οι αρνητικές συνέπειες ενός έργου φαντασίας και γενίκευσης έχουν άμεση επίδραση στη ζωή και την υπόληψη ανθρώπων. Άνθρωποι πιθανώς υπέφεραν εξαιτίας εγγράφων που εκλάπησαν» στο πλαίσιο του σκανδάλου «Vatileaks», είπε ο Μπούρκε. «Υπάρχουν άνθρωποι που έχασαν τα πάντα, ενώ ορισμένοι δημοσιογράφοι άντλησαν μεγάλα οφέλη», πρόσθεσε καταλήγοντας.