Η οικονομική κρίση στην Ιταλία οδηγεί σε σημαντική άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων. Σαφή προειδοποίηση απευθύνει την ίδια ώρα το Βερολίνο, καλώντας τους Ιταλούς να ψηφίσουν υπέρ της φιλοευρωπαϊκής πορείας της χώρας.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, το ποσοστό των αλλοδαπών που ζουν στην Ιταλία, αυξήθηκε το 2011 κατά 7,9 % φθάνοντας το 7,5 % επί του συνολικού πληθυσμού. Το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών, και συγκεκριμένα το 86,5 %, ζει στη βόρεια Ιταλία, στα μεγάλα οικονομικά κέντρα της χώρας. Εκεί παρατηρείται και η μεγαλύτερη αύξηση ποσοστών για τα ακροδεξιά κόμματα.
Το περασμένο καλοκαίρι η La Repubblica δημοσίευσε μια έρευνα για τη «νέα ακροδεξιά στην Ευρώπη». Εκεί οι συντάκτες διαπίστωσαν ότι αυξάνονται συνεχώς τα μέλη ακροδεξιών κομμάτων. Παρότι τα κόμματα αυτά λαμβάνουν σχετικά χαμηλά ποσοστά σε εκλογικές αναμετρήσεις, εξηγεί ο δημοσιογράφος Πάολο Μπερίτσι, «είναι γεγονός ότι οι ιδέες που προπαγανδίζουν κερδίζουν έδαφος ακόμη και σε τάξεις ψηφοφόρων που παλαιότερα ψήφιζαν αριστερά κόμματα».
Την ίδια ώρα το βρετανικό think tank Demos καταγράφει συμμαχίες ακροδεξιών κινημάτων από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Τα κόμματα αυτά, σύμφωνα με το Demos, επικεντρώνουν γι΄ αυτό το λόγο συνειδητά το ενδιαφέρον τους σε πολύ συγκεκριμένα θέματα, όπως την κατάσταση των εργατών στις βιομηχανικές περιοχές της βόρειας Ιταλίας, οι οποίοι έμειναν άνεργοι. Αυτούς προσπαθούν να κερδίσουν, σε βάρος, συχνά, της παραδοσιακής αριστεράς.
«Οι ρατσιστικές και αντισημιτικές θέσεις, που παλαιότερα ήταν το σήμα κατατεθέν της άκρας δεξιάς, ανήκουν στο παρελθόν», αναφέρει η έκθεση. «Αντ΄ αυτού σήμερα και δεδομένου του αυξανόμενου αριθμού μεταναστών και του ευρωπαϊκού ισλάμ που παρουσιάζεται ως πολιτισμική απειλή», δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε πολιτισμικές αξίες,.