Μεταξύ των πιο βίαιων φυλακών στον κόσμο βρίσκονται τα σωφρονιστικά ιδρύματα της Βενεζουέλας. Την προηγούμενη χρονιά πέθαναν συνολικά 591 κρατούμενοι, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο για τις Φυλακές της Βενεζουέλας (OVP), σημειώνοντας ότι πρόκειται για αριθμό ρεκόρ ακόμη και για τα δεδομένα της χώρας.
Στις 34 φυλακές της χώρας, η οποία έχει περίπου 29 εκατομμύρια κατοίκους, 591 άνθρωποι πέθαναν το 2012 και 1.132 τραυματίστηκαν έναντι 560 θανάτων και 1.457 τραυματισμών που είχαν καταγραφεί το 2011, σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η μη κυβερνητική αυτή οργάνωση της χώρας, καθώς δεν υπάρχουν σχετικά επίσημα στοιχεία.
Τα τελευταία 14 χρόνια (το OVP άρχισε τις καταμετρήσεις το 1999, όταν ανέβηκε στην εξουσία ο πρόεδρος Ούγο Τσάβες), ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις φυλακές της χώρας ανέρχεται σε 5.657 και των τραυματιών σε 15.592.
«Ανεξαρτήτως των σχεδίων που τέθηκαν σε εφαρμογή (από τις αρχές), ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν αυξήθηκε το περασμένο έτος», σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο διευθυντής του OVP, Ουμπέρτο Πράντο.
Το 2011, έπειτα από μια ένατη εξέγερση κρατουμένων, η κυβέρνηση ίδρυσε το υπουργείο Σωφρονιστικών Υποθέσεων, για να δώσει ένα τέλος στις επαναλαμβανόμενες κρίσεις αυτού του είδους. Επίσης κατήρτισε σχέδια για την κατασκευή κι άλλων σωφρονιστικών ιδρυμάτων.
Το OVP στηρίζει τους απολογισμούς του στις καταγγελίες κρατουμένων και των οικογενειών τους, απολογισμούς των δημοσιογράφων και εκθέσεις των οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα.
Σύμφωνα με την έκθεσή του, οι φυλακές στη Βενεζουέλα -τις οποίες λυμαίνονται τοπικές συμμορίες εγκληματιών και οι οποίες μαστίζονται επίσης από την διαφθορά των υπαλλήλων που έχουν αναλάβει την διαχείριση και την επίβλεψή τους- έχουν 48.262 κρατούμενους έναντι 16.539 που δύνανται να στεγάσουν, δηλαδή ο συνωστισμός έχει φτάσει στο κρίσιμο ποσοστό του 192%.
Στην φυλακή του Τοκορόν, στο βόρειο τμήμα της χώρας, το ποσοστό αυτό φτάνει στο επίπεδο ρεκόρ του 520%. Τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για 50.000 κρατούμενους σε σωφρονιστικά ιδρύματα χωρητικότητας 14.000 σε πανεθνικό επίπεδο.
Εξάλλου το Παρατηρητήριο επισημαίνει ότι το 62% των κρατουμένων δεν έχει ακόμη δικαστεί και ότι υπολογίζεται πως υπάρχει ένας φρουρός ανά 100 φυλακισμένους, ενώ «οι διεθνείς προδιαγραφές» προβλέπουν έναν ανά 10.
Η δημοσίευση της έκθεσης αυτής γίνεται μόλις μία εβδομάδα έπειτα από μια νέα ιδιαίτερα φονική εξέγερση, από την οποία σκοτώθηκαν επισήμως 58 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένας φρουρός κι ένας ιερέας, στην φυλακή της Ουριμπάνα, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Η μη κυβερνητική οργάνωση αναφέρει ωστόσο ότι, σύμφωνα με τον δικό της απολογισμό, οι νεκροί από την εξέγερση αυτή ανέρχονται σε 63 και οι τραυματίες σε 120.
Επίσης στην ετήσια έκθεσή του που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) χαρακτήρισε τις φυλακές στη Βενεζουέλα τις πιο βίαιες στην Λατινική Αμερική.