Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δεν πιστεύει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει πόλεμο με το Ιράν, αλλά, όπως πρόσθεσε σε συνέντευξη που έδωσε χθες στο Reuters, o Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να παρασυρθεί σε μια σύγκρουση.
«Δεν νομίζω ότι θέλει πόλεμο», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε από την ιρανική αποστολή του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. «Ωστόσο αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να παρασυρθεί σε έναν πόλεμο».
Ο Λευκός Οίκος δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι στιγμής σε αίτημα να σχολιάσει την δήλωση αυτή του Ζαρίφ.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε επίσης ότι μια αποκαλούμενη «Β-ομάδα», στην οποία περιλαμβάνεται ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ Τζον Μπόλτον, πολέμιος του Ιράν, και ο συντηρητικός πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, μπορεί να παροτρύνει τον Τραμπ να μπει σε έναν πόλεμο με την Τεχεράνη.
«Αυτοί που έχουν σχεδιάσει τις πολιτικές που ακολουθούνται δεν θέλουν απλά μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων. Ωστόσο καθιστώ σαφές ότι το Ιράν δεν επιδιώκει αντιπαράθεση, αλλά δεν θα αποφύγει και να υπερασπιστεί τον εαυτό του», πρόσθεσε.
Ο Ζαρίφ προειδοποίησε επίσης για την πιθανότητα κάποιοι να προσπαθήσουν να «σχεδιάσουν ένα ατύχημα» το οποίο θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια ευρύτερη κρίση.
Οι εντάσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη έχουν οξυνθεί από πέρυσι, όταν η κυβέρνηση Τραμπ αποσύρθηκε από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις στην Τεχεράνη. Επίσης νωρίτερα αυτόν τον μήνα οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν τρομοκρατική οργάνωση τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν και ζήτησαν από τους εισαγωγείς ιρανικού πετρελαίου να σταματήσουν ως τον Μάιο τις αγορές ιρανικού αργού, ειδάλλως θα βρεθούν αντιμέτωποι με κυρώσεις.
Με την καταχώριση των Φρουρών της Επανάστασης στον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις των ΗΠΑ χαρακτηρίζεται για πρώτη φορά ο στρατός μιας χώρας από μια άλλη ως τρομοκρατική οργάνωση.
Ο Ζαρίφ δήλωσε σχετικά στη συνέντευξη αυτή ότι το Ιράν θα αντιδράσει με σύνεση στις, όπως τις θεωρεί, επικίνδυνες πολιτικές των ΗΠΑ. Για παράδειγμα ανέφερε ότι το Ιράν θα συνεχίσει να επιτρέπει στα αμερικανικά πολεμικά πλοία τον διάπλου των Στενών του Χορμούζ.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την απόφαση των ΗΠΑ για τους Φρουρούς της Επανάστασης «παράλογη», αλλά άφησε να εννοηθεί ότι το Ιράν δεν θα απαντήσει στρατιωτικά εκτός κι αν οι ΗΠΑ αλλάξουν τους κανόνες εμπλοκής όσον αφορά τη θέση τους απέναντι στις δυνάμεις του Ιράν. Ο αμερικανικός στρατός δεν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα αλλάξει συμπεριφορά απέναντι στους Φρουρούς της Επανάστασης μετά τον χαρακτηρισμό τους ως τρομοκρατικής οργάνωσης.
“Θα δείξουμε σύνεση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι, αν οι ΗΠΑ αλλάξουν τους κανόνες του παιγνιδιού ή αν αλλάξουν τους κανόνες εμπλοκής, θα μπορέσουν να ξεφύγουν με αυτό”, σημείωσε.
Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί και ορισμένοι υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί διοικητές έχουν απειλήσει να εμποδίσουν τις μεταφορές πετρελαίου δια θαλάσσης από τις χώρες του Κόλπου, αν η Ουάσινγκτον προσπαθήσει να σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου από την Τεχεράνη.
Τα Στενά του Χορμούζ, από τα οποία διέρχεται το ένα τρίτο του πετρελαίου που μεταφέρεται δια θαλάσσης παγκοσμίως, συνδέουν τους παραγωγούς αργού στη Μέση Ανατολή με τις αγορές Ασίας-Ειρηνικού, Ευρώπης, βόρειας Αμερικής και πέραν αυτών.
Στην ερώτηση αν πολεμικά πλοία των ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να μπορούν να διέρχονται από τα Στενά του Χορμούζ, ο Ζαρίφ, βετεράνος διπλωμάτης που είναι στα ηνία του υπουργείου Εξωτερικών για περισσότερα από έξι χρόνια, απάντησε: «Τα πλοία μπορούν να διέρχονται μέσω των Στενών του Χορμούζ».
«Αν οι ΗΠΑ θελήσουν να συνεχίσουν να τηρούν τους κανόνες εμπλοκής, τους κανόνες του παιγνιδιού, αν διατηρήσουν τους διαύλους επικοινωνίας, τα ισχύοντα πρωτόκολλα, τότε παρά το γεγονός ότι εμείς θεωρούμε την αμερικανική παρουσία στον Περσικό Κόλπο εξ ορισμού αποσταθεροποιητική, δεν θα αναλάβουμε καμία δράση», τόνισε ο Ιρανός υπουργός.
Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει την Τεχεράνη ότι αποσταθεροποιεί τη Μέση Ανατολή και ότι συμβάλλει στην υποστήριξη του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία που άρχισε το 2011.
Ο Ζαρίφ σημείωσε ότι το Ιράν θα συνεχίσει να «επαγρυπνεί» στη Συρία και στο Ιράκ αφού έχει επενδύσει πόρους στον αγώνα εκεί. «Και απλά δεν θα το εγκαταλείψουμε αυτό, αυτόν τον αγώνα», είπε.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος έχει σπουδάσει στις ΗΠΑ, ήταν ο αρχιτέκτονας της διεθνούς συμφωνίας του 2015 με τις δυτικές δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και δέχθηκε επίθεση από τους σκληροπυρηνικούς στο Ιράν που τάσσονται κατά των Δυτικών όταν ο Τραμπ αποσύρθηκε από την συμφωνία αυτή πέρυσι, επισήμανε κατά την συνέντευξη αυτή ότι η Τεχεράνη θα φανεί ανθεκτική απέναντι στις αμερικανικές κυρώσεις.
«Εννοώ ότι πάντα υπάρχουν τρόποι παράκαμψης των κυρώσεων. Έχουμε PhD σε αυτόν τον τομέα», σημείωσε.
Οι ΗΠΑ ζήτησαν τη Δευτέρα από τους αγοραστές ιρανικού πετρελαίου να σταματήσουν τις εισαγωγές ως τον Μάιο ειδάλλως θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις, τερματίζοντας την εξαίρεση για έξι μήνες οκτώ χωρών για την εισαγωγή περιορισμένων όγκων πετρελαίου.
Ο Ζαρίφ αναγνώρισε ότι οι πετρελαϊκές κυρώσεις πλήττουν τους απλούς Ιρανούς και σημείωσε ότι η κυβέρνησή του θα κάνει ό,τι μπορεί για την πώληση πετρελαίου ώστε να μπορεί να φροντίσει για τους πολίτες της.
Στην ερώτηση σε ποιον άλλον μπορεί να σκέφτεται το Ιράν να πουλήσει πετρέλαιο, ο Ζαρίφ απάντησε: «Αν σας πω, δεν θα μπορέσουμε να τους το πουλήσουμε».