Με «μεγάλη συγκίνηση», ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό απέτισε φόρο τιμής στο Μπουένος Άιρες στα θύματα της αργεντίνικης δικτατορίας, στην πρώτη επίσκεψη ηγέτη της Γαλλίας στον εμβληματικό τόπο μαρτυρίου πλήθους ανθρώπων, τη Σχολή Μηχανικών του πολεμικού ναυτικού (ΕSME).

Ο Ερό, που μετέβη στην Αργεντινή για επίσημη επίσκεψη ολίγων ωρών, βρέθηκε στη Σχολή-κολαστήριο που έχει μετατραπεί πλέον σε Μουσείο και είδε ένα τμήμα του, μία αίθουσα βασανιστηρίων, χώρους όπου γίνονταν καταναγκαστικά έργα, έναν παράνομο παιδικό σταθμό.

Ο Ερό απέτισε «φόρο τιμής σε όλους όσοι έχασαν τη ζωή τους, ή βασανίσθηκαν εδώ με μία ανήκουστη βαναυσότητα, που θυμίζει τον τρόμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης».

«Ήταν ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης. Εδώ βασάνιζαν, σκότωναν, καθαρά από εκδίκηση, για να εμποδίσουν την ελευθερία, την υπεράσπιση του δικαίου», επεσήμανε ο Ερό, που δήλωσε «συγκινημένος που επισκέπτεται αυτούς τους τόπους» και συναντά τους επιζώντες και τους συγγενείς τους–μεταξύ αυτών των εκπροσώπων των «μητέρων της Πλατείας του Μαΐου», που διαδηλώνουν αξιώνοντας την αλήθεια για τους εξαφανισθέντες.

Ο γάλλος πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις δύο Γαλλίδες καλόγριες, την Αλίς Ντομόν και τη Λεονί Ντικέ, οι οποίες εξαφανίσθηκαν το 1977 και είχαν βασανισθεί στη Σχολή, όπως και άλλα 5.000 πρόσωπα στη διάρκεια της δικτατορίας.

Για τον Ερό, «είναι μία δικτατορία που διήρκεσε πολλά χρόνια και στην οποία οι Αργεντινοί αντιστάθηκαν με αξιοθαύμαστη αξιοπρέπεια».

«Σήμερα, 30 χρόνια μετά, η Αργεντινή όπως και η Γαλλία, έχει στρατευθεί στη μάχη για τα δικαιώματα του Ανθρώπου, αλλά ακόμη περισσότερο η Αργεντινή έχει χύσει φως στο παρελθόν της, έχει αρνηθεί να κρύψει την ιστορία αυτή και αντιμετωπίζει την ιστορία τούτη», πρόσθεσε ο Ερό, χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη του ως «επίσης επίσκεψη ελπίδας».