«Οι χώρες της ευρωζώνης δε θα πρέπει να είναι ένα κλειστό μαγαζί για χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία», δήλωσε από το Νταβός η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Απαντώντας ουσιαστικά στην ανακοίνωση Κάμερον για δημοψήφισμα σχετικά με το μέλλον της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωσης, η Άγκελα Μέρκελ τόνισε ότι οι κανόνες για τις χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να είναι «δεσμευτικές για τις ίδιες», αλλά «ελεύθερα προσβάσιμες» σε άλλα μέλη της Ε.Ε. όπως η Μεγάλη Βρετανία.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος απέφυγε να κριτικάρει τον Ντέιβιντ Κάμερον για την απόφασή του για δημοψήφισμα και σε μία από τις ελάχιστες θετικές της αναφορές στη χώρα, η Μέρκελ είπε ότι η Γερμανία και ο «φίλος» της κ. Κάμερον θα εργαστούν από κοινού για να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή.

Η Μέρκελ αναφέρθηκε, όπως και ο Κάμερον, στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ, επανέλαβε ότι η ανάπτυξη και η δημοσιονομική πειθαρχία είναι «δύο όψεις του ίδιου νομίσματος» και πρόσθεσε ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να ανταγωνιστούν τη βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας.