Περίπου 35.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στο Νότιο Κίβου, στα ανατολικά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, εξαιτίας των μαχών που σημειώνονται τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ του στρατού και μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης, όπως ανακοίνωσε η καθολική οργάνωση αρωγής Caritas.
Οι συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και της παραστρατιωτικής οργάνωσης Ράια Μουτομπόκι «είναι η αιτία του εκτοπισμού από τις 2 Ιανουαρίου 2013 περισσότερων από 5.800 οικογενειών στην περιοχή Ουαλούνγκου στο Νότιο Κίβου», αναφέρει η Caritas στον ιστότοπό της.
Η Caritas, που υπολογίζει ότι κάθε οικογένεια έχει έξι μέλη, εκτιμά σε 34.800 τον αριθμό των εκτοπισμένων.
Σύμφωνα με την οργάνωση αρωγής, η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης θα αναλάβει την παροχή πόσιμου νερού και εγκαταστάσεων υγιεινής στους εκτοπισμένους, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα την παροχή φαρμάκων, ενώ η Caritas αναμένεται να τους προσφέρει καταφύγιο, εξοπλισμό για σχολεία και «να συνεισφέρει εκτάκτως ένα γεύμα ημερησίως για μία ή δύο εβδομάδες».
Από την πλευρά του, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM) «προβλέπει να διανείμει τις επόμενες ημέρες προϊόντα (λάδι, αλεύρι, φασόλια, αλάτι) σε 33.250 ανθρώπους για διάστημα τριών μηνών», δήλωσε η Φαμπιάν Πομπέι, επικεφαλής επικοινωνίας της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ.
Στα μέσα Νοεμβρίου μια έρευνα του ΟΗΕ στη γειτονική επαρχία Βόρειο Κίβου αποκάλυψε ότι «τουλάχιστον 264 άμαχοι, μεταξύ αυτών 83 παιδιά, εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από ένοπλες ομάδες στη διάρκεια περισσότερων από 75 επιθέσεων εναντίον χωριών».
Η έρευνα αποκάλυψε ότι η παραστρατιωτική οργάνωση Ράια Μουτομπόκι διέπραξε τις περισσότερες δολοφονίες.
Τοπικές παραστρατιωτικές οργανώσεις λυμαίνονται τις επαρχίες Βόρειο και Νότιο Κίβου, ενώ οι προσπάθειες του τακτικού στρατού του Κονγκό επικεντρώνονται στη μάχη κατά των ανταρτών του Κινήματος της 23ης Μαρτίου (M23), με έδρα το Βόρειο Κίβου.