Για «σκληρή συκοφαντική επίθεση ενός πολιτικού σχηματισμού εναντίον του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου» με βαριές κατηγορίες και χαρακτηρισμούς που αποτελούν «αποκυήματα νοσηρής φαντασίας», είναι «εντελώς άδικοι και διαστρεβλώνουν την αλήθεια» κάνουν λόγο ορθόδοξοι κληρικοί της Αρχιεπισκοπής Τιράνων.
Οι κληρικοί απαντούν στην πρόσφατη ενέργεια της Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας να ζητήσει από τον πρόεδρο της Αλβανίας Μπουγιάρ Νισάνι να αφαιρέσει την ανώτατη τιμητική διάκριση του Σκεντέρμπεη από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.
Αφού επισημαίνουν ότι «η Ορθόδοξος Αυτοκέφαλος Εκκλησία της Αλβανίας, από το 1992 μέχρι σήμερα, υπό την ηγεσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου, έχει θέσει ως αρχή της να μη συνδέεται ή αντιπαρατίθεται με πολιτικά κόμματα» αλλά να «είναι αφοσιωμένη στο θρησκευτικό της έργο», οι κληρικοί, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ-ΜΠΕ, τονίζουν:
«Μετά τη δημοσίευση της Επισήμου Δηλώσεώς της (Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας) σχετικά με τα ανακριβή αποτελέσματα της Απογραφής του 2011, εκδηλώθηκε μια σκληρή συκοφαντική επίθεση ενός πολιτικού σχηματισμού εναντίον του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου. Με βαριές κατηγορίες για τις αντισυνταγματικές πράξεις, για συνεργασία με ακραίους εθνικιστικούς κύκλους της Ελλάδος και για αντιαλβανική δραστηριότητα εναντίον της εδαφικής ακεραιότητος της Αλβανίας. Τέλος, ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αφαιρεθεί η Ανωτάτη διάκριση του Γεωργίου Καστριώτη Σκεντέρμπεη που τού απενεμήθη προ τριετίας. Ασφαλώς, όσοι γνωρίζουν τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, και μεταξύ αυτών εμείς οι Κληρικοί της Αρχιεπισκοπής, όλοι Αλβανοί πολίτες, που τον παρακολουθούμε από κοντά και συνεργαζόμαστε μαζί του όλα τα χρόνια της παρουσίας του στην Αλβανία, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι αναίσχυντα αναφερόμενοι χαρακτηρισμοί είναι αποκυήματα νοσηρής φαντασίας, εντελώς άδικοι και διαστρεβλώνουν την αλήθεια».
Οι 42 επίσκοποι, πρεσβύτεροι, διάκονοι, μοναχοί και άλλοι που υπογράφουν την ανακοίνωση υπογραμμίζουν πως θεωρούν υποχρέωσή τους να δώσουν μία απάντηση «σαφή και οριστική, στη σειρά των ψευδών και αδίκων κατηγοριών, που με πείσμα επαναλαμβάνονται κατά καιρούς, παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις καθώς», όπως τονίζουν, «τα θέματα εθνικής και θρησκευτικής σημασίας είναι πολύ ευαίσθητα, ιδίως τον τελευταίο καιρό, και η παραπληροφόρηση μπορεί να επηρεάσει απληροφόρητους πολίτες και ιδίως νέους».
Στην ανακοίνωση γίνεται ακόμη αναφορά στην «τεράστια συμβολή του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου στην πλήρη ανασυγκρότηση της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας» και το γεγονός ότι έχει σταθεί στο πλάι των πολιτών εδώ και μία εικοσαετία, «βοηθώντας, με αγάπη και αυτοθυσία, όχι μόνο τους Ορθοδόξους αλλά και όσους έχουν ανάγκη, ανεξαρτήτως θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων», αλλά και στην πρωτοβουλία του, το 1999, να κινητοποιήσει παγκόσμιους χριστιανικούς οργανισμούς για να βοηθήσουν περίπου 33.000 πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο. «Μόνο όσοι είναι τυφλωμένοι από φανατισμό δεν θέλουν να τα βλέπουν. Όμως το κολοσσιαίο έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου δεν κατεδαφίζεται με υβριστικά λόγια, χαλκευμένα ψεύδη, αβάσιμες υποψίες συκοφαντικών ισχυρισμών» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Οι κληρικοί τονίζουν πως «υπερβαίνει τα όρια του γελοίου, άνθρωποι εντελώς άσχετοι με την Ορθοδοξία …αλλά και γνωστοί υπονομευτές της, να εμφανίζονται ως προστάτες των Αλβανών Ορθοδόξων» και σημειώνουν πως οι Αλβανοί κληρικοί και εκατοντάδες χιλιάδες Ορθόδοξοι Αλβανοί υπήκοοι γνωρίζουν καλά ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος συμμερίζεται τις δυσκολίες τους και βοηθά τους πάντες.
Σε ό,τι αφορά το παράσημο του Σκεντέρμπεη, που η Ερυθρόμαυρη Συμμαχία ζητά να αφαιρεθεί από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο και να τιμηθούν οι ιδρυτές της Αλβανικής Εκκλησίας και όχι «οι καταληψίες αντιαλβανιστές», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή του συγκεκριμένου πολιτικού σχηματισμού προς τον Αλβανό πρόεδρο, οι κληρικοί επισημαίνουν πως «ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είναι επίσης επίτιμος δημότης Τιράνων και Κορυτσάς και δεν στερείται από μεγάλες διακρίσεις”, οι οποίες “αντανακλούν τιμητικά και στην Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας αλλά και στην ίδια τη χώρα».
Σημειώνεται ότι ο κ. Αναστάσιος έχει τιμηθεί -μεταξύ άλλων -με 17 πανεπιστημιακά διπλώματα και 25 διεθνή βραβεία από πολλές χώρες, έχει εκλεγεί πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών και επίτιμος πρόεδρος της Παγκοσμίου Διάσκεψης των Θρησκειών για την Ειρήνη.
Σε ό,τι αφορά τις «συμβουλές ή, μάλλον, απειλές εναντίον της ζωής του», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, οι κληρικοί υπογραμμίζουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος «δεν ανησυχεί, ούτε τον φοβίζουν καθώς και στα προηγούμενα χρόνια, κατά καιρούς, είχαν διατυπωθεί παρόμοιες απειλές».
Προσθέτουν δε πως, όπως ο ίδιος δηλώνει, «όποιος είναι αφοσιωμένος στον Θεό της αγάπης και εργάζεται με συνέπεια για την ειρηνική συνύπαρξη, για την ανακούφιση των πασχόντων και για την αλληλεγγύη των λαών δεν φοβάται κανένα και τίποτε’ ούτε τον θάνατο».