Τον 5ο π.Χ αιώνα, ο Ηρόδοτος επισκέφθηκε την Αίγυπτο και έγραψε για τα ασυνήθιστα ποταμόπλοια του Νείλου. Είκοσι τρεις γραμμές στην περίφημη «Ιστορία» του, την πρώτη ιστορική αφήγηση του αρχαίου κόσμου, είναι αφιερωμένα στη λεπτομερή περιγραφή της κατασκευής ενός «μπάρις».
Για αιώνες, όπως γράφει η εφημερίδα Guardian, οι επιστήμονες προβληματίζονταν με την περιγραφή του, επειδή δεν είχε βρεθεί καμία αρχαιολογική απόδειξη για την ύπαρξη αυτών των πλοίων. Τώρα όμως υπάρχει. Και το «εξαιρετικά διατηρημένο» ναυάγιο στα νερά βυθισμένης πόλης αποκαλύπτει πόσο ακριβής ήταν ο Έλληνας ιστορικός.
«Δεν είχαμε συνειδητοποιήσει πως ο Ηρόδοτος είχε δίκιο μέχρι που ανακαλύψαμε αυτό το ναυάγιο» δήλωσε ο Δρ Damian Robinson, διευθυντής του Κέντρου Ενάλιας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που δημοσιεύει και τα ευρήματα της ανασκαφής. «Αυτό που είδαμε ήταν αυτό ακριβώς που περιέγραφε ο Ηρόδοτος».
Τον 5ο π.Χ αιώνα, ο Ηρόδοτος παρακολούθησε την κατασκευή ενός «μπάρις» και περιέγραψε στο κείμενό του τι ακριβώς έκαναν οι τεχνίτες. Αλλά οι ειδικοί δυσκολεύονταν να κατανοήσουν τα γραφόμενά του χωρίς αρχαιολογικές ενδείξεις.
Η ανασκαφή όμως του «πλοίου 17», όπως γράφει ο Guardian, αποκάλυψε έναν τρόπο κατασκευής που δεν είχε μέχρι τώρα ξανακαταγραφεί, ακριβώς όπως τον είχε περιγράψει όμως ο Ηρόδοτος.
Το σκάφος είχε αρχικό μήκος 28 μέτρων και είναι ένα από τα πρώτα μεγάλα αρχαία αιγυπτιακά εμπορικά πλοία που ανακαλύπτεται ποτέ.
Ο Ηρόδοτος είχε περιγράψει το εσωτερικό αυτών των πλοίων αλλά κανείς δεν ήξερε τι ακριβώς ήθελε να πει. «Αυτή η κατασκευή δεν είχε μέχρι σήμερα ανακαλυφθεί αρχαιολογικά. Μετά, ανακαλύψαμε αυτό το πλοίο και είναι απολύτως αυτό που έλεγε ο Ηρόδοτος» πρόσθεσε ο Robinson.