Τα αποκαλυπτήρια της μοναδικής φιάλης Malt Mill που υπάρχει στον κόσμο θα γίνουν για τους λάτρεις και τους πιστούς του whisky στο αποστακτήριο του Lagavulin. Το Malt Mill, που για πολλούς θεωρείτο για πάντα εξαφανισμένο, αποτέλεσε τη βάση για το σενάριο της βραβευμένης ταινίας του Ken Loach, «Το μερίδιο των αγγέλων».

Ο Charles Maclean, πρωτοπόρος συγγραφέας στον τομέα του whisky, δήλωσε για τα αποκαλυπτήρια: «Η φιάλη αυτή είναι ανεκτίμητη. Το Malt Mill είναι θρυλικό, και πολλοί το έχουν αποκαλέσει ως το άγιο δισκοπότηρο. Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός και είμαι ενθουσιασμένος που παίρνω μέρος σε αυτό».

Ο Dr Nick Morgan, επικεφαλής προβολής του whisky, της Diageo, προσθέτει, «στα είκοσι χρόνια εμπειρίας μου σαν ιστορικός και αρχειοφύλακας, πάντα ήθελα να αντικρίσω αυτή τη μοναδική φιάλη του Malt Mill. Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα μοιραζόμαστε αυτό το πολύτιμο αντικείμενο με τους λάτρεις του whisky που επισκέπτονται το αποστακτήριο του Lagavulin κάθε χρόνο».

Η Rebecca O’ Brien, παραγωγός της ταινίας, αναφέρει, «είναι φοβερό το γεγονός ότι η φιάλη πέρναγε από τα χέρια του ενός manager του αποστακτηρίου στον άλλο για 50 χρόνια εδώ στο Islay. Η ταινία μας αναφέρεται στη δημοπρασία ενός μυθικού βαρελιού Malt Mill, ακριβώς για το γεγονός ότι είναι τόσο σπάνιο. Και τώρα το ίδιο το DNA του Malt Mill βγήκε στην επιφάνεια».

Η φιάλη του Malt Mill βγήκε στην επιφάνεια μόλις η τωρινή Manager του αποστακτηρίου του Lagavulin, Georgie Crawford, έμαθε για την ταινία. Η ταινία, με θεματολογία το whisky και βασισμένη σε μια δημοπρασία του μυθικού τελευταίου βαρελιού Malt Mill, έκανε την Georgie να ξεσκεπάσει το Malt Mill από τη μυστική τοποθεσία του. Η φιάλη είχε φτάσει στα χέρια της από τον προκάτοχό της, τον πρώην Manager του αποστακτηρίου του Lagavulin.

«Το μερίδιο των αγγέλων», το οποίο προβάλλεται αυτήν την εποχή στους κινηματογράφους, γράφτηκε από τον Scot Paul Laverty και γυρίστηκε σε διάφορες τοποθεσίες της Σκοτίας το περασμένο καλοκαίρι. Η ταινία γνώρισε φοβερή επιτυχία στο φεστιβάλ των Καννών όπου κέρδισε και το πολυπόθητο βραβείο Jury.

Το Malt Mill παραγόταν σε ένα μικρό αποστακτήριο στην τοποθεσία του αποστακτηρίου του Lagavulin από το 1908 – η παράγωγη διακόπηκε το 1962 και η συγκεκριμένη φιάλη είναι από το τελευταίο γέμισμα που έγινε τον Ιούνιο του 1962.