«Φυλακή» για τους δημοσιογράφους χαρακτηρίζει την Τουρκία η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), αναφέροντας ότι η χώρα έχει φυλακίσει περισσότερους δημοσιογράφους απ’ ότι η Κίνα, η Ερυθραία, το Ιράν ή η Συρία.
Η έκθεση της οργάνωσης έρχεται να προστεθεί στις αυξανόμενες επικρίσεις που εκφράζουν κυβερνήσεις δυτικών χωρών και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το γεγονός ότι η Άγκυρα φυλακίζει δημοσιογράφους. Οι κατασταλτικοί νόμοι, οι αόριστες διατάξεις και το αλλοπρόσαλλο δικαστικό σύστημα ευθύνονται για τον αυξημένο αριθμό των συλλήψεων και μόνο μια πλήρης αναθεώρηση του αντιτρομοκρατικού νόμου και άλλων άρθρων του ποινικού κώδικα θα μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση, σημειώνει η RSF.
«Η Τουρκία είναι σήμερα η μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου για τους δημοσιογράφους, ένα λυπηρό παράδοξο για μια χώρα που αυτοπαρουσιάζεται ως πρότυπο δημοκρατίας για την περιφέρεια», σημειώνεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης.
Συνολικά σήμερα βρίσκονται υπό κράτηση 72 εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης. Από αυτούς, τουλάχιστον 42 δημοσιογράφοι και τέσσερις βοηθοί κρατούνται ως συνέπεια της δουλειάς τους. Η RSF ερευνά ακόμη τις υποθέσεις των υπόλοιπων κρατουμένων.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει πάντως ότι οι περισσότεροι δημοσιογράφοι προφυλακίστηκαν γιατί κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα, όπως για παράδειγμα ότι είναι μέλη ένοπλων τρομοκρατικών οργανώσεων. Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι η κυβέρνηση αρχίζει να αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος.
Τους τελευταίους μήνες αρκετοί δημοσιογράφοι αποφυλακίστηκαν υπό όρους ενώ το περασμένο σαββατοκύριακο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε ότι ετοιμάζεται ένα νομοσχέδιο που θα αφορά το θέμα της προφυλάκισης των δημοσιογράφων. Τόνισε μάλιστα ότι χρειάζεται μια «σύγχρονη ερμηνεία των άρθρων που αφορούν την προπαγάνδα». «Για εμάς ο αριθμός δεν έχει σημασία, λυπόμαστε πάρα πολύ ακόμη και αν κρατείται μόνο ένας δημοσιογράφος για τα γραπτά του, τα σκίτσα του, τις δημοσιογραφικές δραστηριότητές του», τόνισε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.
Μολονότι οι αριθμοί που δίνουν οι διάφορες οργανώσεις διαφέρουν ελαφρά μεταξύ τους, όλες συμφωνούν ότι η Τουρκία έχει τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους, πολύ περισσότερους ακόμη και από την Κίνα (30 κρατούμενοι, σύμφωνα με την RSF), την Ερυθραία (28 δημοσιογράφοι στις φυλακές) ή το Ιράν (26 κρατούμενοι). Οι περισσότεροι από αυτούς εργάζονταν σε κουρδικά μέσα ενημέρωσης.