Έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να τη βοηθήσει να περάσει τη συμφωνία για το Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων, συμφωνώντας σε νομικά δεσμευτικές αλλαγές στο «αγκάθι» του backstop αναμένεται να απευθύνει σήμερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.
Μιλώντας σε εργαζόμενους στο Γκρίμσμπι, στο Λίνκολνσαϊρ, η Μέι θα τονίσει πως οι ενέργειες της ευρωπαϊκής πλευράς «θα έχουν σημαντική επίπτωση» στο αποτέλεσμα της ψηφορορίας στη Βουλή, την επόμενη εβδομάδα.
«Ακριβώς όπως οι βουλευτές θα κληθούν την επόμενη εβδομάδα να κάνουν μία επιλογή, έτσι καλείται και η ΕΕ να κάνει τη δική της» είναι το μήνυμα της Μέι. «Είμαστε και οι δύο σε αυτή τη διαδικασία. Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης η Βρετανία να αποχωρήσει με συμφωνία. Εργαζόμαστε μαζί τους αλλά οι αποφάσεις που θα λάβει η ΕΕ τις επόμενες ημέρες θα έχουν μεγάλη επίπτωση στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας».
Σύμφωνα με το BBC, αυτή η δημόσια έκκληση στην ΕΕ για συμβιβασμό, από την πλευρά της Μέι, μόλις τέσσερις ημέρες πριν την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, εκλαμβάνεται ως παραδοχή της σκληρότητας των διαπραγματεύσεων Βρετανίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τον βουλευτή των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, είναι σαφές πως η Βρετανίδα πρωθυπουργός «δεν θα μπορέσει να προχωρήσει στις αλλαγές στη συμφωνία για τις οποίες έχει δεσμευτεί».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πετάξει στη Βρετανία το μπαλάκι της εξεύρεσης λύσης για να αρθεί το αδιέξοδο ενώ ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, με φόντο το ορόσημο της 29ης Μαρτίου.
Στην πρώτη ψηφοφορία, τον Ιανουάριο, η συμφωνία απορρίφθηκε με 432 ψήφους έναντι 202, αναγκάζοντας την Τερέζα Μέι σε μία ιστορική ήττα, τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ήττα για εν ενεργεία πρωθυπουργό.
Έκτοτε η Μέι αναζητά αλλαγές στη συμφωνία και ειδικά στο θέμα του backstop, τη δικλείδα ασφαλείας που έχει στόχο την αποφυγή επαναφοράς σκληρού συνόρου ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Ωστόσο δεν έχουν φανεί σημάδια προόδου στην κατεύθυνση αυτή.
Οι υπέρμαχοι του Brexit θέλουν περισσότερες διαβεβαιώσεις αναφορικά με τη διάρκεια του μέτρου, που ουσιαστικά θα αναγκάσει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει εναρμονισμένο με τους ευρωπαϊκούς τελωνειακούς κανονισμούς μέχρι οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία για τη μελλοντική τους σχέση ή να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις.