Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ απέρριψε τις κατηγορίες του επικεφαλής των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων ότι τα σχέδια της δυτικής συμμαχίας να αναπτύξει αντιπυραυλικά συστήματα Patriot κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία δημιουργεί τον κίνδυνο πρόκλησης ενός παγκοσμίου πολέμου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια σαφώς αμυντική κίνηση.
Το ΝΑΤΟ συμφώνησε αυτόν το μήνα να αποστείλει πυραύλους Πάτριοτ στην Τουρκία για να προστατευτεί η σύμμαχός του από μια πιθανή επίθεση από την γειτονική Συρία, όπου εδώ και μήνες 21 μήνες μαίνεται εμφύλιος πόλεμος. Στο έδαφος της Τουρκίας έχουν σημειωθεί επεισόδια με πυρά από την Συρία.
«Απορρίπτω απολύτως αυτούς τους (ιρανικούς) ισχυρισμούς. Έχουμε καταστήσει σαφές από την αρχή ότι η ανάπτυξη Πάτριοτ αποτελεί ένα καθαρά αμυντικό μέτρο», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον Βέλγο πρωθυπουργό Έλιο ντι Ρούπο.
«Είμαστε εκεί για να υπερασπιστούμε και να προστατεύσουμε τον σύμμαχό μας την Τουρκία. Δεν έχουμε καμία οποιαδήποτε επιθετική πρόθεση», σημείωσε.
Ο Ράσμουσεν, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόσθεσε ότι πιστεύει πως οι μόνοι άνθρωποι που μπορεί να ανησυχούν για την επικείμενη ανάπτυξη πυραύλων Πάτριοτ στην Τουρκία είναι «παράγοντες που μπορεί να έχουν ανόητες ιδέες να χρησιμοποιήσουν τις πυραυλικές τους δυνατότητες για επιθετικούς σκοπούς».
«Αλλά ελπίζω ότι το γεγονός ότι θα έχουμε αναπτύξει πυραύλους Πάτριοτ στην Τουρκία θα μπορέσει να λειτουργήσει ως ένας αποτελεσματικός αποτρεπτικός παράγοντας ώστε κανένας ούτε που θα διανοηθεί να επιτεθεί στην Τουρκία», σημείωσε.
Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Χασάν Φιρουζαμπαντί, κάλεσε το Σάββατο το ΝΑΤΟ να μην αναπτύξει Πάτριοτ στην Τουρκία, η οποία συνορεύει και με το Ιράν. «Ο καθένας από αυτούς τους Πάτριοτ είναι μια μαύρη κηλίδα στον παγκόσμιο χάρτη και προορίζεται για την πρόκληση ενός παγκοσμίου πολέμου», δήλωσε ο Φιρουζαμπαντί, σύμφωνα με τις δηλώσεις του τις οποίες επικαλέστηκε το Ιρανικό Φοιτητικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ISNA).
«Σχεδιάζουν έναν παγκόσμιο πόλεμο και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για το μέλλον της ανθρωπότητας και το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης», πρόσθεσε. Οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ολλανδία θα αποστείλουν συνολικά έξι συστοιχίες Πάτριοτ στην Τουρκία, αλλά αυτές δεν αναμένεται να είναι επιχειρησιακές για αρκετές ακόμη εβδομάδες.