«Σύνεση» ζήτησε η Κίνα να επιδείξει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στην αντίδραση του για τη βορειοκορεατική πυραυλική εκτόξευση, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Το Πεκίνο εκτιμά ότι οποιαδήποτε απάντηση του ΟΗΕ «πρέπει να είναι προσεκτική, προσήκουσα και υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας στην κορεατική χερσόνησο αποφεύγοντας κάθε κλιμάκωση της παρούσας κατάστασης», δήλωσε ο εκπρόσωπος Χονγκ Λέι, ενώ η Κίνα είναι στην πρώτη γραμμή για να ασκηθούν πιέσεις επί του βορειοακορεάτη συμμάχου της.
Σύμφωνα με τη διακήρυξη του ΟΗΕ «τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα συνεχίσουν τις συνομιλίες για να δώσουν την προσήκουσα απάντηση σύμφωνα με τις ευθύνες τους δεδομένου του επείγοντα χαρακτήρα του θέματος αυτού».
Οι συνομιλίες μπορεί να οδηγήσουν στη διεύρυνση των κυρώσεων που ήδη επιβάλλονται σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ. Τόκιο και Σεούλ ζητούν τη λήψη «ισχυρών μέτρων», όπως συνέβη τον Απρίλιο στην προηγούμενη αλλά αποτυχημένη εκτόξευση βορειοκορεατικού πυραύλου.
Ωστόσο το Πεκίνο θα ασκήσει βέτο στις πολύ αυστηρές κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας μετά την πυραυλική της δοκιμή, ώστε να μη απομονωθεί ακόμη περισσότερο η χώρα αυτή και κατά συνέπεια ενταθούν οι εντάσεις στην περιοχή αυτή, προειδοποιεί σήμερα ο επίσημος κινεζικός Τύπος.
Παρότι η «Βόρεια Κορέα πρέπει να πληρώσει για τις ενέργειές της», η Κίνα «δεν πρέπει να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα για να επιβάλει στη Βόρεια Κορέα τέτοιου είδους κυρώσεις», γράφει η εφημερίδα Global Times. Έτσι η κινεζική κυβέρνηση θα «ασκήσει βέτο στις πολύ αυστηρές αποφάσεις των τριών χωρών” γράφει η επίσημη εφημερίδα στην αγγλόφωνη έκδοσή της.
Το Πεκίνο συμφώνησε στην καταδίκη της εκτόξευσης βορειοκορεατικού πυραύλου, η οποία αποφασίστηκε αργά χθες στην έκτακτη και κεκλεισμένων των θυρών σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Αν η Κίνα προβεί σε μια επαναστατική προσαρμογή της πολιτικής της στην περιοχή, θα στείλει ένα μήνυμα ασυνέπειας και η παρούσα κατάσταση θα εκρήγνυτο. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι η ισχύς της Κίνας δεν αρκεί για να επηρεάσει τον βορειοκορεάτη γείτονά της, γράφει η εφημερίδα.
«Η κατάσταση είναι λεπτή, σύνθετη και επικίνδυνη», εκτιμά η Λαϊκή Ημερησία, όργανο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος που τάσσεται υπέρ μιας «μετρημένης και προσεκτικής αντίδρασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Για να επιτευχθεί η αποπυρηνικοποίηση μιας πυρηνικής χερσονήσου, η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των χωρών και η θέσπιση ενός μηχανισμού ειρήνης και ασφάλειας στη βορειοανατολική Ασία είναι σημαντικά στοιχεία».
Η βορειοκορεατική δοκιμή θεωρείται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ότι είναι μια νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς παρότι οι αποφάσεις του ΟΗΕ απαγορεύουν στην Πιονγκγιάνγκ κάθε πυρηνική και βαλλιστική δραστηριότητα.