Ο αμερικανικός στρατός θα διατηρήσει μια «ισχυρή παρουσία» στη Μέση Ανατολή, παρά τον στρατηγικό αναπροσανατολισμό του προς την Ασία, δήλωσε χθες ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λίον Πανέτα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να αναπτύξουν το μεγαλύτερο μέρος του στόλου τους και άλλα εξελιγμένα όπλα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, όμως ο Πανέτα υπογράμμισε ότι μια σημαντική αμερικανική δύναμη θα παραμείνει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο υπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο πριν από την άφιξή του στο Κουβέιτ.

Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αρκετά ισχυρές ώστε να μπορούμε να διατηρήσουμε ταυτόχρονα μια ισχυρή παρουσία στη Μέση Ανατολή και στον Ειρηνικό».

Ο Πανέτα αναγνώρισε πάντως ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να είναι «ευέλικτη» στη διαχείριση των δυνάμεών της σε αυτήν την περίοδο λιτότητας, και θα υπάρχει ένα μόνο αεροπλανοφόρο στη Μέση Ανατολή για δύο μήνες, για να επιτραπεί η πραγματοποίηση εργασιών συντήρησης σε ένα άλλο αεροπλανοφόρο, το USS Nimitz.

Σημείωσε επίσης ότι ο στρατός των ΗΠΑ εξακολουθεί να έχει περίπου 50.000 στρατιώτες και πολεμικά πλοία στην περιοχή, και πρόσθεσε: «είμαι βέβαιος ότι θα είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε τα πλοία και τις δυνάμεις που χρειαζόμαστε για να ανταποκριθούμε σε κάθε ενδεχόμενο».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αναπτύξει περισσότερα πλοία και αεροσκάφη στην περιοχή του Κόλπου κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, αφότου το Ιράν απείλησε να κλείσει τα στρατηγικά Στενά του Χορμούζ αν οι δυτικές χώρες μποϊκοτάρουν τις εξαγωγές του πετρελαίου του.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στο Κουβέιτ, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας θα έχει συνομιλίες με τους ηγέτες του εμιράτου και θα μιλήσει σε περίπου 13.500 Αμερικανούς στρατιώτες που σταθμεύουν εκεί για να τους ευχαριστήσει για τις υπηρεσίες τους πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Κουβέιτ έχουν «μια ιστορία συνεργασίας που χρονολογείται από τον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου», το 1991, δήλωσε ο Πανέτα προσθέτοντας ότι θα εξετάσει με αυτόν τον «σημαντικό εταίρο» την ενίσχυση της συνεργασίας «για την αντιμετώπιση των απειλών για την ασφάλεια στην περιοχή».

«Η παρουσία μας στο Κουβέιτ και στον Κόλπο συμβάλλει στην ενίσχυση των ικανοτήτων των χωρών εταίρων, στην αποτροπή επίθεσης, και διασφαλίζει ότι είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις κρίσεις στην περιοχή», τόνισε καταλήγοντας ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.