Στην πλατεία Ταχρίρ ένα χωριό από σκηνές έχει στηθεί από την Παρασκευή σε διαμαρτυρία για το διάταγμα με το οποίο ο ισλαμιστής πρόεδρος έθεσε τις αποφάσεις του υπεράνω οποιασδήποτε προσφυγής στη δικαιοσύνη, κάτι που η αντιπολίτευση κατήγγειλε ως δικτατορική παρεκτροπή.
Η κρίση αυτή είναι η σοβαρότερη από τον Ιούνιο που εξελέγη ο Μόρσι, ο οποίος προέρχεται από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και εξελέγη πρόεδρος της πιο πολυάνθρωπης χώρας του αραβικού κόσμου, με 83 εκατομμύρια κατοίκους.
Οι ταραχές που η κρίση αυτή έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες στη χώρα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δύο ανθρώπους, ενώ οι τραυματίες φτάνουν τους 450, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
«Ο πρόεδρος σπρώχνει το λαό στην πολιτική ανυπακοή», «Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κλέβουν την επανάσταση», δικηρύσσουν τα πανό που έχουν αναρτηθεί στην πλατεία Ταχρίρ.
«Θα παραμείνουμε στην Ταχρίρ όσο ο Μόρσι δεν ακυρώνει τη δήλωσή του», δήλωσε ο 34χρονος άνεργος Άχμεντ Φάχμι, που έχει κατασκηνώσει στην πλατεία.
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, οι οποίοι είχαν αρχικά καλέσει σε διαδήλωση σε μια άλλη συνοικία του Καΐρου, ματαίωσαν αυτή τη συγκέντρωση εξηγώντας πως θέλουν να αποφύγουν τις συγκρούσεις.
Έπειτα από μια συνάντηση που είχε χθες με τη δικαστική ιεραρχία, ο Μόρσι αποφάσισε να επιμείνει στο επίμαχο διάταγμα.
Μοναδική φανερή υποχώρησή του ήταν ότι δεν θα μπορούν να προσβληθούν δικαστικά μόνον «οι κρατικές εξουσίες του», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του, ο Γιάσερ Άλι, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι αποφάσεις ρουτίνας μπορούν να αποτελούν αντικείμενο προσφυγών στη δικαιοσύνη. Ωστόσο δεν διευκρίνισε ποιες ακριβώς είναι αυτές οι «κρατικές εξουσίες».