Θα ξαναζωντανέψει για λίγες ώρες, το βράδυ της Πέμπτης, το έρημο – τα τελευταία 36 χρόνια – αεροδρόμιο της Λευκωσίας, που βρίσκεται στη νεκρή ζώνη.

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Ειρήνης, στις 16 Σεπτεμβρίου, η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, υπό τον έλεγχο της οποίας είναι το αεροδρόμιο, οργανώνει συναυλία σε συνεργασία με τη Συμφωνική Ορχήστρα του νησιού. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στον δίαυλο του αεροδρομίου, μπροστά από το κεντρικό κτήριο, το οποίο θα φωταγωγηθεί, αλλά δεν θα επιτραπεί η είσοδος στο κοινό.

Σήμερα, η Ειρηνευτική Δύναμη προσκάλεσε εκπροσώπους των ΜΜΕ στο αεροδρόμιο, όπου ξεναγήθηκαν από τον εκπρόσωπο Τύπου της Δύναμης, Ρολάντο Γκόμεζ, και τον λοχαγό Τόμας Ντάνο.

Οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ περπάτησαν από την είσοδο του αεροδρομίου στον χώρο έλεγχου αποσκευών, αναχωρήσεων και αφίξεων, στις καφετέριες, καθώς και στους χώρους προετοιμασίας φαγητού και παραλαβής αποσκευών.

Ακολούθως, με ειδικό λεωφορείο των Ηνωμένων Εθνών μετέβησαν προς το ένα από τα δύο αεροσκάφη των Κυπριακών Αερογραμμών, τύπου Trident, που καταστράφηκαν από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, στις 20 Ιουλίου 1974, κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής.