«Η Δημοκρατία τελείωσε, έτσι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε». Αυτά ήταν τα λόγια του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μετά τη σημερινή καταδίκη του σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης για φορολογική απάτη.
«Ήμουν βέβαιος ότι η δίκη θα τελείωνε με την αθώωσή μου, πρόκειται για μία σαφέστατα πολιτική απόφαση», προσθέτει ο Μπερλουσκόνι, o οποίος, μιλώντας στο ιδιοκτησίας του τηλεοπτικό κανάλι Italia Uno υποστήριξε ότι «εξαιτίας ορισμένων δικαστών, η Ιταλία μετατρέπεται σε μια βάρβαρη χώρα».
Ουσιαστικά με την απόφασή τους, οι δικαστές του Μιλάνου θεώρησαν ότι ο ζάμπλουτος πρώην επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης αγόρασε επισήμως με τον όμιλό του και σε υπερβολικά υψηλές τιμές τα δικαιώματα σειράς έργων και αθλητικών γεγονότων, δημιουργώντας στην πραγματικότητα αδήλωτα «μαύρα κεφάλαια», τα οποία χρησιμοποιούσε ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι.
Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, και η προχθεσινή ανακοίνωση του «Καβαλιέρε» ότι «δεν πρόκειται να είναι πλέον υποψήφιος πρωθυπουργός» στις εκλογές του 2013 συνδέεται με το γεγονός ότι ενδεχομένως είχε επίγνωση του ότι θα μπορούσε να καταδικασθεί σήμερα για την αγοραπωλησία των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ομίλου Μέντιασετ.
Η εν λόγω απόφαση προβλέπει επίσης ότι ο επιλεγόμενος και «Μίστερ τιβί» θα πρέπει να αποζημιώσει το ιταλικό υπουργείο οικονομικών με δέκα εκατομμύρια ευρώ για μη πλήρη καταβολή φόρων.
«Οι δικαστικές αποφάσεις δεν σχολιάζονται. Απλώς γίνονται σεβαστές», τονίζει το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα. Από την πλευρά του, ο Πιερφερνινάντο Καζίνι, επικεφαλής του κεντρώου κόμματος Udc, ανακοίνωσε πως «δεν επιθυμεί να σχολιάσει την δικαστική αυτή απόφαση», διότι «δεν θέλει να την εκμεταλλευθεί πολιτικά».
«Berlusconi, game over, με την βαριά αυτή καταδίκη ο πρώην μεγιστάνας πρωθυπουργός τίθεται οριστικά εκτός παιχνιδιού, και πρόκειται να την πληρώσει, τελικά, όλη η κεντροδεξιά παράταξη», γράφει το καθολικό περιοδικό Famiglia Cristiana.
Είναι σαφές ότι οι συνήγοροι υπεράσπισης του «Καβαλιέρε» θα φτάσουν μέχρι τον Άρειο Πάγο, ενώ αμφισβητούν την ίδια την αρμοδιότητα του δικαστηρίου του Μιλάνου, για την όλη υπόθεση. Η καταδίκη σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης, πάντως, μειώνεται σε ένα, λόγω σειράς απονομών χάρητος μερικής ισχύος.
Πρόκειται για την τέταρτη πρωτοβάθμια καταδίκη του Ιταλού πρωθυπουργού, σε σύνολο τριάντα τριών δικών. Δεν αποκλείεται, όμως, και η υπόθεση των «τηλεοπτικών δικαιωμάτων Μέντιασετ» να κλείσει με παραγραφή, πριν μπορέσει να εκφραστεί ο Άρειος Πάγος της Ρώμης, όπως συνέβη σε άλλες έξι περιπτώσεις.
Αντιθέτως, τέλος, με τα όσα είχαν μεταδώσει αρχικά τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι και η απαγόρευση εκλογής ή διορισμού σε δημόσιες θέσεις είναι πενταετής και όχι τριετής. Όπως, όμως, και η τριετής απαγόρευση, σε βάρος Μπερλουσκόνι, να διοικεί τις επιχειρήσεις του, δεν θα ισχύσει άμεσα, αλλά μόνο μετά την ολοκλήρωση της έφεσης και της προσφυγής στον Άρειο Πάγο.