Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε το πόστερ για την προώθηση των αγώνων που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Σκι γυναικών στο Αυστριακό θέρετρο Semmering, το διήμερο 28-29 Δεκεμβρίου.
Και αυτό γιατί η ζωγραφιά που χρησιμοποιήθηκε παρουσιάζει μια γυμνή σκιέρ να πηδά πάνω από τα κεφάλια κάποιων ζώων τη στιγμή που το φεγγάρι κοιτάζει ανάμεσα στα πόδια της.
Το σχέδιο αποτελεί έμπνευση του Christian Ludwig Attersee, ο οποίος έχει σχεδιάσει παρόμοια πόστερ στο παρελθόν για την προώθηση άλλων αθλητικών διοργανώσεων.
Οι αντιδράσεις προκλήθηκαν λόγω των πολλών καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση, ακόμα και βιασμό, γυναικών σκιέρ από την Αυστρία στο παρελθόν, που είδαν φέτος το φως της δημοσιότητας. Οι κατηγορίες, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Αυστρίας και της Γερμανίας, βαραίνουν τουλάχιστον έναν πολύ γνωστό προπονητή.
Η πρώην Ολυμπιονίκης του σκι, Nicola Werdenigg, η οποία αποκάλυψε ότι σε ηλικία 16 ετών έπεσε θύμα βιασμού δίνοντας έτσι το έναυσμα στις αρχές για να ξεκινήσουν έρευνες, χαρακτήρισε το πόστερ «σεξιστικό».
«Μια γυναίκα που πέφτει, που βρίσκεται γυμνή στο χιόνι, δεν είναι εικόνα που ταιριάζει για τη διαφήμιση αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου, ακόμα και αν ο καλλιτέχνης ερμηνεύει αυτήν την πόζα διαφορετικά», έγραψε μεταξύ άλλων στο twitter.
«Οι επαγγελματίες σκιέρ είναι: εξαιρετικά γενναίες, συγκεντρωμένες, προπονημένες, μαχητικές, με θέληση για νίκη», έγραψε η δημοσιογράφος Corinna Millborn για να προσθέσει παραθέτοντας τη φωτογραφία του πόστερ: «Πώς παρουσιάζονται οι σκιέρ το 2018 σε επίσημο πόστερ της επαρχίας της Κάτω Αυστρίας».
Υπήρχαν και αυτοί ωστόσο που υπερασπίστηκαν το έργο του καλλιτέχνη, τονίζοντας πως και στο παρελθόν είχε κάνει κάτι ανάλογο αυτή τη φορά με πρωταγωνιστή έναν γυμνό άνδρα που παρουσιαζόταν πάνω σε γραμματόσημο το 1999.
Παρά τις αντιδράσεις, η Ομοσπονδία σκι της Αυστρίας ανέφερε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA πως η αφίσα δεν πρόκειται να αποσυρθεί, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Attersee.
Ο 78χρονος καλλιτέχνης υπερασπίζεται το έργο του λέγοντας πως «πρόκειται για ένα έργο τέχνης για το κοινό, στο οποίο η δύναμη, η ανεξαρτησία και η αυτοπεποίθηση των γυναικών προβάλλονται θετικά».