Όταν ζούσε, ο Φέλα Κούτι γοήτευε τους Νιγηριανούς και πολλούς λάτρεις της μουσικής στον κόσμο με το παράξενο μείγμα τζαζ, φανκ και Δυτικοαφρικανικών τοπικών ρυθμών που είχε δημιουργήσει.
Η Νιγηρία εγκαινίασε χθες ένα νέο μουσείο αφιερωμένο στον «Βασιλιά της Άφρομπιτ», ανοίγοντας τις ετήσιες εκδηλώσεις «Φελαεορτασμού» διάρκειας μίας εβδομάδας με αφορμή την 74η επέτειο από τη γέννησή του, στο Λάγος.
«Όλοι έχουν ένα κομμάτι του Φέλα μέσα τους. Άγγιζε όλον τον κόσμο», δήλωσε ο Τέο Λόουσον, ο αρχιτέκτονας που μετέτρεψε το παλιό οικογενειακό σπίτι του Φέλα Κούτι σε μουσείο με χρηματοδότηση από την κυβέρνηση.
Το σπίτι του μετατράπηκε επίσης σε μικρό ξενοδοχείο με ένα μπαρ και μουσική σκηνή.
«Δεν θέλαμε ένα μουσείο που να κλείνει το βράδυ και να μην υπάρχει ζωή στο κτήριο», εξήγησε ο Λόουσον.
Το υπνοδωμάτιο του Κούτι παραμένει στο μουσείο ως είχε από το θάνατο του από AIDS το 1997.
«Το μουσείο αυτό δίνει την ευκαιρία σε όλους να δουν με τα μάτια τους κι όχι να πιστεύουν στους μύθους που είχαν βγει ότι το να ζεις στο σπίτι του Φέλα σήμαινε ότι ήσουν χούλιγκαν, ή πόρνη ή ότι το μόνο που κάνουμε είναι να καπνίζουμε χόρτο», δήλωσε ο Σέουν, ο ένας από τους γιους του Φέλα σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πριν από τα εγκαίνια του μουσείου.
«Εγώ μεγάλωσα εδώ. Το σπίτι αυτό ήταν ένας εκπαιδευτικός οίκος», πρόσθεσε.
Οι γιοι του Φέλα πιστεύουν ότι το μήνυμα του πατέρα τους –μια έκκληση για ειρηνική εξέγερση κατά των διεφθαρμένων ελίτ– εξακολουθεί να έχει απήχηση.
«Η διαφθορά είναι τώρα ένα καρκίνωμα στην κοινωνία μας», δήλωσε ο μεγαλύτερος γιος του, ο Φέμι, από το μπαρ του μουσείου.
«Όλα θα πάρουν χρόνο. Η νεολαία θα δει ότι αυτό δεν είναι ο τρόπος για να προχωρήσουμε», κατέληξε.