Πρόωρες βουλευτικές εκλογές διεξάγονται την Κυριακή στο Μαυροβούνιο, με τους πολιτικούς αναλυτές να εκτιμούν πως οι κάλπες δεν πρόκειται να φέρουν μεγάλες αλλαγές στην πολιτική σκηνή της χώρας.
Το Μαυροβούνιο, η μικρότερη (σε μέγεθος) πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία και η τελευταία που διασπάστηκε από τη Σερβία, το 2006, φέτος πήρε το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Τα προβλήματα στο εσωτερικό, όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, είναι αρκετά και χρήζουν άμεσης επίλυσης. Η οικονομία χρειάζεται αναμόρφωση, ο δημόσιος τομέας είναι χρεωμένος, η ανεργία έχει «χτυπήσει» διψήφιο ποσοστό και η αδιαφάνεια κυριαρχεί στην περιφερειακή ανάπτυξη, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα της κάλπης της Κυριακής, δεδομένη θεωρείται η συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της βαλκανικής αυτής χώρας, αν και η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει αρκετές προκλήσεις και να προβεί σε μία σειρά μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται και οι οποίες καταγράφονται με σαφήνεια στην τελευταία έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά άμεσες μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό τομέα, βελτίωση του περιβάλλοντος σε ό,τι αφορά την έννομη τάξη και την πάταξη της διαφθοράς.
«Το Μαυροβούνιο έχει διανύσει μακρύ δρόμο, αλλά απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν» δήλωσε ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος της ΕΕ Στέφαν Φούλε, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων Dpa. Σημείωσε επίσης πως απαιτούνται «πιο απτά αποτελέσματα στους τομείς της καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος».
Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, οι πολιτικοί αντίπαλοι αντάλλαξαν φραστικά πυρά σε υψηλούς τόνους, με αναφορές κυρίως στο παρελθόν.
Ο πρόεδρος του DPS Μίλο Τζουκάνοβιτς κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι σκοπεύει να επανεξετάσει την ανεξαρτησία της χώρας, ενώ η αντιπολίτευση από την πλευρά της εξαπέλυσε πυρά κατά του κ. Τζουκάνοβιτς κατηγορώντας τον για βαθιά εμπλοκή στο σύστημα διαφθοράς. Η αντιπολίτευση κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση για έλεγχο των ΜΜΕ και εκμετάλλευση της ψήφου των πολιτών, σύμφωνα με το Dpa. Το κυβερνών κόμμα ήταν αυτό που προκάλεσε τις πρόωρες εκλογές ζητώντας καθαρή τετραετή εντολή διακυβέρνησης, προτού ξεκινήσουν οι συνομιλίες με την ΕΕ.
Σε δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας περίπου μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, το DPS φαίνεται να συγκεντρώνει τη στήριξη του 47% του εκλογικού σώματος. Η ίδια δημοσκόπηση της εταιρείας CEDEM δίνει ποσοστό 18,5% στο Δημοκρατικό Μέτωπο, 15% στο Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα και 10,5% στο κόμμα «Θετικό Μαυροβούνιο».
Εάν το DPS, το οποίο έχει επικρατήσει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από τις πρώτες πολυκομματικές εκλογές, το 1991, κερδίσει και πάλι, ο Μίλο Τζουκάνοβιτς δεν αποκλείεται να επιστρέψει στην πρωθυπουργία, από την οποία αποχώρησε το 2010.
Στις εκλογές της Κυριακής έχουν δικαίωμα ψήφου 512.000 άτομα, που θα εκλέξουν συνολικά 81 βουλευτές. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 8 το βράδυ. Οι πρώτες εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα θα δημοσιοποιηθούν λίγες ώρες αργότερα.