Με περισσότερες από 800.000 προσφυγές ασχολήθηκε τα είκοσι χρόνια της λειτουργίας του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και εξέδωσε περίπου 21.000 αποφάσεις. Αυτό είπε ο πρόεδρος του ΕΔΔΑ Γ. Ραϊμόντι σε εκδήλωση για την 20η επέτειο λειτουργίας του ΕΔΔΑ, η οποία αποτέλεσε ορόσημο για την ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών.
Την εκδήλωση διοργάνωσε η Φινλανδική Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που έχει έδρα το Στρασβούργο της Γαλλίας.
Όπως τόνισε ο Ραϊμόντι, το Δικαστήριο παρέχει το δικαίωμα ατομικής προσφυγής σε περισσότερους από 800 εκατομμύρια πολίτες. Πρόσθεσε, δε, ότι τώρα εκκρεμούν περίπου 58.000 προσφυγές ενώπιον του Δικαστηρίου, ενώ το 2011 εκκρεμούσαν 160.000.
Η επίτροπος για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Ν. Μιγιάτοβιτς αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις ανησυχίες της σχετικά με την τάση της επιλεκτικής ή μη εφαρμογής από τα κράτη μέλη των αποφάσεων του ΕΔΔΑ, που συνοδεύεται συχνά από έναν πολιτικό λόγο που υπονομεύει το Δικαστήριο και ως εκ τούτου το Συμβούλιο της Ευρώπης, τις αξίες και τις αρχές που αντιπροσωπεύει.
Εξήγησε ότι στη «ρίζα του προβλήματος βρίσκεται η πεποίθηση ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να αποφασίσουν εάν θα εφαρμόσουν ή όχι τις αποφάσεις». Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο ζήτημα της «μη εκτέλεσης των αποφάσεων του ΕΔΔΑ, καθώς το 2017, περισσότερες από 7.000 αποφάσεις (του ΕΔΔΑ) δεν έχουν πλήρως ακόμη εφαρμοστεί από κράτη μέλη. «Πίσω από κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις, βρίσκονται άνθρωποι που τα δικαιώματά τους παραβιάζονται εξαιτίας της απροθυμίας ή της ανικανότητας των κρατών να υποστηρίξουν τη βασική αρχή του κράτους δικαίου», είπε χαρακτηριστικά.
Η Επίτροπος αναφέρθηκε επίσης «στην τάση των κρατών μελών να αντιμετωπίζουν επιλεκτικά τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ ανάλογα με την αποδοχή τους από την τρέχουσα πολιτική εξουσία, των πολιτικών, εκλογικών και ενίοτε προσωπικών συμφερόντων των κυβερνώντων. Ωστόσο, πρόκειται για ανθρώπους που έχουν απαχθεί, εξαφανιστεί βίαια, κρατούνται άδικα, έχουν υποστεί βασανιστήρια, κακομεταχείριση, έχουν στερηθεί το δικαίωμα ψήφου, αιτούντες άσυλο και μετανάστες που έχουν υποστεί κακομεταχείριση ή διαβιούν σε απάνθρωπες συνθήκες, δημοσιογράφοι που έχασαν τη ζωή τους στην έρευνα θεμάτων δημοσίου συμφέροντος».
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Φινλανδική Προεδρία υποστήριξε την προσθήκη 30 υποθέσεων του ΕΔΔΑ για την επίδραση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του ΕΔΔΑ στις ζωές των Ευρωπαίων πολιτών στην ιστοσελίδα του ΕΔΔΑ και οι οποίες συνιστούν «περιπτώσεις μελέτης» (case studies). Στις συγκεκριμένες υποθέσεις συμπεριλαμβάνεται και η ελληνικού ενδιαφέροντος υπόθεση Chowdury and others v. Greece. Πρόκειται για την «υπόθεση-σταθμό που αφορά την εμπορία ανθρώπων (human trafficking), και την εκδίκαση των «μαζικών πυροβολισμών εναντίον εργατών σε χωράφια παραγωγής φράουλας, που οδήγησε σε αποζημιώσεις και τη λήψη νομικών μέτρων, όπως το πενταετές σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της καταναγκαστικής εργασίας, την προστασία των θυμάτων και την τιμωρία των παραβατών».