Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναβεβαίωσε σήμερα την επιθυμία της να διατηρήσει μια στενή συνεργασία με το Τμπιλίσι, συγχαίροντας την αντιπολίτευση για τη νίκη της στις εκλογές.

«Προσβλέπουμε στη συνέχιση της στενής συνεργασίας μας στο πλαίσιο του φιλόδοξου προγράμματος μας της πολιτικής σύνδεσης και της οικονομικής ολοκλήρωσης», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον και ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις σχέσεις με τις γειτονικές προς την ΕΕ χώρες, Στέφαν Φίλε.

«Η ΕΕ χαιρετίζει την εκλογική νίκη του συνασπισμού του Γεωργιανού Ονείρου», δήλωσαν.

«Μια υπεύθυνη κυβέρνηση όσο και μια εποικοδομητική αντιπολίτευση είναι απαραίτητα συστατικά μιας δημοκρατικής κοινωνίας που λειτουργεί. Καλούμε όλους τους εκλεγμένους αντιπροσώπους στο νέο κοινοβούλιο να συνεργαστούν προς το συμφέρον της Γεωργίας», προσθέτουν.

«Η θετική διεξαγωγή στο σύνολό τους των εκλογών της 1ης Οκτωβρίου και το υψηλό ποσοστό συμμετοχής υπογραμμίζουν τη δέσμευση της Γεωργίας προς την δημοκρατική της πορεία» σημειώνουν.

Όμως και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, χαιρέτισε τις εκλογές αυτές ως «ένα σημάδι της αυξανόμενης πολιτικής ωριμότητας της Γεωργίας», καλώντας τις αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις να δείξουν «αυτοσυγκράτηση» μετά από μια προεκλογική εκστρατεία που συχνά υπήρξε σκληρή.