Αφήνοντας κατά μέρος την αστρονομική και επιστημονική γνώση μερικών αιώνων, οι οπαδοί της επίπεδης Γης πιστεύουν πως το σφαιρικό σχήμα της Γης δεν είναι παρά μια πλεκτάνη της επιστήμης και κυρίως της NASA.

Μόνο που πλέον μερίδα των πιστών του ολότελα ιδιοσυγκρασιακού αυτού κινήματος πιστεύουν πως η Γη δεν είναι επίπεδη, αλλά έχει σχήμα ντόνατ! Ναι, με τρύπα στη μέση.

Η συζήτηση ξεδιπλώθηκε στο επίσημο φόρουμ της Flat Earth Society και από προβεβλημένο μάλιστα μέλος της ομάδας: «Έχω μια θεωρία πως η Γη έχει στην πραγματικότητα το σχήμα του ντόνατ. Η καμπυλότητα του φωτός όμως δεν αφήνει να το δούμε»!

Και γιατί δεν φαίνεται αυτή η μεγάλη τρύπα στη μέση; Μα γιατί «το φως κάμπτεται και ακολουθεί την καμπύλη του ντόνατ, κάνοντας το όλο πράγμα αθέατο».

Παραδέχεται πάντως πως στο νέο σχήμα «η βαρύτητα λειτουργεί όπως και στο σφαιρικό μοντέλο», ξεφεύγει όμως και πάλι όταν ισχυρίζεται πως «οι άνθρωποι έλκονται στις μεγαλύτερες μάζες. Φανταστείτε ένα ντόνατ. Ένα ντόνατ με μαρμελάδα. Η βαρύτητα λειτουργεί προς τη μαρμελάδα»!