Συνεχίζεται η μεγάλη επιχείρηση εναντίον θέσεων των κούρδων αυτονομιστών με αεροπορικές επιδρομές και τη συμμετοχή πολλών χιλιάδων στρατιωτών από τις τούρκικες ένοπλες δυνάμεις. Οκτώ πολεμικά αεροσκάφη F16 απογειώθηκαν χθες από αεροπορική βάση στη νοτιοανατολική πόλη Ντιγιάρμπακιρ, όπως δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Ρόιτερς, προφανώς για να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις εναντίον θέσεων του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).

«Οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις συνεχίζονται στην περιοχή», ανακοίνωσε το γραφείο του νομάρχη της επαρχίας Χακάρι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, 75 κούρδοι αντάρτες και τέσσερις τούρκοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους από το προηγούμενο Σάββατο.

Ακόμη επτά αντάρτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις που ακολούθησαν μια επίθεση εναντίον ενός τμήματος της στρατιωτικής αστυνομίας σε ένα χωριό κοντά στα σύνορα με το Ιράν, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί κάποιες από τις πιο σφοδρές μάχες από το 1984 οπότε το PKK, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ανέλαβε ένοπλη δράση.

Περισσότεροι από 700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις περσινές βουλευτικές εκλογές. Πρόκειται για την πιο αιματηρή περίοδο από τη σύλληψη το 1999 του ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Ο αρχηγός του επιτελείου του τουρκικού στρατού καθώς και οι επικεφαλής του στρατού ξηράς και της αεροπορίας μετέβησαν στην πόλη Σεμντινλί της επαρχίας Χακάρι για να επιβλέψουν τις τελευταίες επιχειρήσεις, όπως ανακοίνωσε ο τουρκικός στρατός αργά χθες Πέμπτη.

Πολεμικά αεροσκάφη και μαχητικά ελικόπτερα επιτέθηκαν εναντίον στρατοπέδων του PKK σε δύο χωριά της κοιλάδας Καζάν, στην επαρχία Χακάρι κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, όπου πιστεύεται ότι έχουν τη βάση τους περίπου 250 κούρδοι αντάρτες, σημείωσαν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.