Μια Τουρκάλα δικηγόρος που καταδικάστηκε επειδή υπερασπίστηκε την ελευθερία του Τύπου, ένας Αφρο-κολομβιανός που υπερασπίζεται τα δικαιώματα της κοινότητάς του και ένας Σουδανός πρόσφυγας που κρατείται στην Παπούα- Νέα Γουινέα είναι υποψήφιοι για ένα από τα πιο σημαντικά βραβεία στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το βραβείο Μάρτιν Έναλς.

Ο νικητής του βραβείου αυτού που πήρε το όνομά του από τον πρώτο γενικό γραμματέα της Διεθνούς Αμνηστίας, ο οποίος πέθανε το 1991, θα ανακοινωθεί στις 13 Φεβρουαρίου στη Γενεύη.

Η 59χρονη Τουρκάλα Ερέν Κεσκίν είναι μια δικηγόρος που μάχεται εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, κυρίως για τους Κούρδους, τις γυναίκες και την LGBTI κοινότητα.

Για να στηρίξει την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία η Κεσκίν διετέλεσε «διευθύντρια σύνταξης» της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Ozgur Gundem από το 2013 ως το 2016, μετά το κλείσιμό της από τις αρχές.

Στις 30 Μαρτίου 2018 καταδικάστηκε σε δωδεκάμισι χρόνια κάθειρξη επειδή δημοσίευσε άρθρα που «μείωναν» το τουρκικό έθνος και «προσέβαλαν» τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αφέθηκε ελεύθερη εν αναμονή της εκδίκασης της υπόθεσής της σε δεύτερο βαθμό.

«Με διώκουν (…) εξαιτίας της αλληλεγγύης που επέδειξα προς την εφημερίδα της αντιπολίτευσης στο πλαίσιο της μάχης μου υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης. Σας ευχαριστών που δεν μας ξεχνάτε», ανέφερε η Κεσκίν μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της.

Ο 54χρονος Μαρίνο Κόρντοβα Μπέριο είναι μέλος της αφρο-κολομβιανής κοινότητας και μάχεται επί δεκαετίες κατά της εκμετάλλευσης των γαιών της κοινότητας από μεγάλες εταιρείες.

Ο Κόρντοβα Μπέριο έφυγε για τις ΗΠΑ το 2002 μετά τις απειλές που δέχθηκε. Επέστρεψε στην Κολομβία δέκα χρόνια αργότερα προκειμένου να βοηθήσει τις κοινότητες των αυτοχθόνων να συμμετάσχουν στην ειρηνευτική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών FARC.

«Ιστορικά είμαστε θύματα πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού (…) Η δικαιοσύνη που εφαρμόζεται για τον λαό μου είναι κρίσιμης σημασίας για την επιβίωσή του», τόνισε σε ανακοίνωσή του.

Ο τρίτος υποψήφιος είναι ένας 26χρονος Σουδανός που βρίσκεται εγκλωβισμένος εδώ και πέντε χρόνια σε κέντρο κράτησης μεταναστών της Αυστραλίας στην Παπούα- Νέα Γουινέα.

Τον Οκτώβριο του 2013 το αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό σταμάτησε το πλοιάριο στο οποίο επέβαινε ο Αμπντούλ Αζίζ Μουχάματ και αποβίβασε τους μετανάστες που μετέφερε στο νησί Μάνους.

Έκτοτε ο νεαρός δεν σταματά να καταγγέλλει τα δεινά που αναγκάζονται να υποστούν οι μετανάστες σε συνεντεύξεις που παραχωρεί μέσω του Διαδικτύου και podcast.

«Η δουλειά μου, που είναι να καταγγέλλω αυτό το σκληρό σύστημα, με βοηθά να διατηρώ (…) την ανθρώπινη αξιοπρέπειά μου», εξήγησε στην ανακοίνωσή του.

«Με βοηθά να πολεμήσω για τα δικαιώματα κάθε πρόσφυγα στον κόσμο, κάτι που θα συνεχίσω να κάνω μέχρι την τελευταία μου ανάσα», πρόσθεσε.