Με το χαρακτηρισμό «μιζέρια της Ευρώπης» για τους Ρομά ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς τόνισε σήμερα ότι η χώρα του δεν μπορεί να δέχεται μεγάλο αριθμό τους.

«Σήμερα δεν μας επιτρέπεται να δεχτούμε όλους αυτούς τους πληθυσμούς που είναι συχνά οι κολασμένοι της Γης, που διώκονται στη χώρα τους και υφίστανται διακρίσεις», δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης BFMTV και RMC. H Γαλλία «αναλαμβάνει το μερίδιο που της αναλογεί στο θέμα του ασύλου, στο θέμα της ένταξης αλλά το μήνυμα είναι σαφές: είναι η αποφασιστικότητα», πρόσθεσε.

«Θα είναι χωρίς αμφιβολία πριν από τα τέλη του Σεπτεμβρίου 7.000 Ρουμάνοι και Βούλγαροι που επαναπατρίστηκαν μέσω του συστήματος βοήθειας», δήλωσε ο υπουργός.

Ο πληθυσμός των Ρομά στη Γαλλία εκτιμάται στις 15.000, σύμφωνα με στοιχεία οργανώσεων.

«Η λύση βρίσκεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Γαλλία δεν μπορεί να φιλοξενεί όλη τη μιζέρια του κόσμου αλλά πρέπει να αναλάβει το μερίδιο που τής αναλογεί», επανέλαβε ο Βαλς.

Η γαλλική αντίδραση σημειώνεται μετά την έντονη ανησυχία που εξέφρασε χθες η Υπάτη Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι σε σχέση με το πρόσφατο κλείσιμο καταυλισμών Ρομά στη Γαλλία ζητώντας από το Παρίσι πρόσθετες προσπάθειες.

Μιλώντας στη Γενεύη ενώπιον των 47 κρατών μελών κατά την έναρξη της 21ης συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Πιλάι είπε ότι «το πρόσφατο κλείσιμο καταυλισμών Ρομά στη Γαλλία έπληξε εκατοντάδες ανθρώπους καθιστώντας τους ακόμη πιο ευάλωτους».

Απαντώντας στην Πιλάι ο γάλλος μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ στη Γενεύη πρεσβευτής Νικολά Νιεμτσινόφ είπε ότι το Παρίσι κατέγραψε την παρατήρησή της σε σχέση με το κλείσιμο των παράνομων καταυλισμών Ρομά και την εκκένωσή τους. Πρόσθεσε ότι το «πρόβλημα είναι επώδυνο, παλιό και δύσκολο» και ότι η Γαλλία δίνει «τη μέγιστη προσοχή στην κατάσταση των ανθρώπων αυτών», ενώ υπεραμύνθηκε των μέτρων που ελήφθησαν από την κυβέρνηση για “ίση και εξατομικευμένη μεταχείριση” των Ρομά ώστε να διευκολυνθεί η ένταξή τους.

Από την πλευρά της, η αντιπρόσωπος της Ρουμανίας στο Συμβούλιο Μαρία Τσιομπάνου είπε ότι η χώρα της «θα συνεχίσει να εργάζεται για την εφαρμογή της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων ατόμων που ανήκουν στις μειονότητες».

Την Κυριακή ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1 δήλωσε ότι αύριο θα μεταβούν οι δύο υπουργοί στη Ρουμανία ώστε «το πρόβλημα αυτό να αντιμετωπιστεί στην πηγή του», σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

«Δεν μπορούμε να δεχόμαστε αυτές οι πληθυσμιακές ομάδες να εκδιώκονται από τη χώρα τους, να εκτοπίζονται και να έρχονται στη Γαλλία για να βρουν καταφύγιο σε συνθήκες όπου δεν μπορούν να έχουν μια οικονομική δραστηριότητα» είπε.