Μετά από απεργιακές κινητοποιήσεις που διήρκεσαν τρεις εβδομάδες και «παρέλυσαν» τα σχολεία και τα νοσοκομεία, οι εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι της Νότιας Αφρικής επέστρεψαν σήμερα στις εργασίες τους.

Όπως ανακοίνωσαν εκπρόσωποι 19 συνδικάτων, σε 21 ημέρες θα έχει οριστικοποιηθεί ένα προσχέδιο συμφωνίας με τα μέλη τους, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στον τερματισμό της σύγκρουσης με την κυβέρνηση.

Περίπου 1,3 εκατομμύρια δημόσιοι υπάλληλοι συμμετείχαν στην απεργία που είχε παραλύσει τις δημόσιες υπηρεσίες στη μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής.

Οι απεργοί ζητούσαν αύξηση των μισθών τους κατά 8,6% και μηνιαίο στεγαστικό επίδομα 1.000 ραντ. Η κυβέρνηση του προέδρου Τζέικομπ Ζούμα αύξησε την αρχική της προσφορά για την αύξηση των μισθών σε 7,5% και το στεγαστικό επίδομα σε 800 ραντ.

Η τελευταία προσφορά απορρίφθηκε από τους εργαζόμενους την περασμένη εβδομάδα, αλλά η ηγεσία των συνδικάτων ανέστειλε την απεργία ώστε να υπάρξει χρόνος για να εξηγήσει την κυβερνητική προσφορά στα μέλη των συνδικάτων.