Τουλάχιστον 600.000 παιδιά υπολογίζεται ότι βρίσκονται απροστάτευτα στους δρόμους του Αφγανιστάν.

Το πρόβλημα σύμφωνα με τους ειδικούς, επιδεινώνεται εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου και της μάστιγας της διαφθοράς, παρά την εισροή ποσών πάνω από 35 δισεκατομμύρια δολάρια από ξένους δωρητές μετά από το 2001 που οι Ταλιμπάν απομακρύνθηκαν από την εξουσία.

Οι κίνδυνοι για τα παιδιά είναι πολλοί, από τα ναρκωτικά έως τους αντάρτες και από τις εγκληματικές συμμορίες μέχρι τη σεξουαλική κακοποίηση.

Η Σαφίκα Ζάερ, κοινωνική λειτουργός της οργάνωσης Ασιάνα, η οποία δουλεύει με αμερικανική βοήθεια τονίζει πως «η φτώχεια επιδεινώνεται στο Αφγανιστάν και τα παιδιά εξαναγκάζονται να βρουν δουλειά».

Μάλιστα σύμφωνα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Αφγανιστάν, περίπου 60.000 ανήλικοι εργάζονται μόνο στην Καμπούλ.

Η παραγωγός της εκπομπής, Ζαϊνάμπ Ραϊμί έχει ερευνήσει δεκάδες περιπτώσεις σε όλη την χώρα και βρήκε παιδιά, των οποίων οι γονείς έχουν εθιστεί στο όπιο, νεαρά αγόρια που έχουν στρατολογηθεί από τους Ταλιμπάν και ένα ανησυχητικό βαθμό σεξουαλικής κακοποίησης.

Εξηγεί μάλιστα την πρόσφατη περίπτωση ενός 13χρονου, ο οποίος δούλευε δύο μέρες τη βδομάδα καθαρίζοντας ένα γραφείο και τον οποίο κακοποιούσε σεξουαλικά το αφεντικό του.

«Το ανακαλύψαμε επειδή άρχισε να κάνει σκίτσα που υπονοούσαν ότι υπάρχει κάτι, έκλαιγε όταν μου έλεγε την ιστορία», λέει η Ραϊμί, η οποία εκφράζει την άποψη ότι η στέρηση και η κακοποίηση ωθούν τα παιδιά στους αντάρτες.