Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ότι πολίτες στο Χαλέπι της βόρειας Συρίας είναι αντιμέτωποι με μια τρομερή βία και κατηγορεί το συριακό καθεστώς ότι βομβαρδίζει αδιακρίτως από αέρος και με το πυροβολικό του κατοικημένες περιοχές.
«Η χρήση από τις κυβερνητικές δυνάμεις όπλων που στερούνται ακρίβειας, όπως μη κατευθυνόμενες βόμβες, πυρά πυροβολικού και οβίδες, έχουν αυξήσει τον κίνδυνο για τους πολίτες», δήλωσε επιστρέφοντας από το Χαλέπι η Ντονατέλα Ροβέρα, σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η οργάνωση αυτή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι ερεύνησε περίπου 30 επιθέσεις «στη διάρκεια των οποίων ένας μεγάλος αριθμός πολιτών, οι οποίοι δεν εμπλέκονται στις συγκρούσεις, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν».
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι βομβαρδισμοί αντί να έχουν στόχο στρατιωτικές θέσεις, πραγματοποιούνται αδιακρίτως εναντίον συνοικιών της πόλης, τις οποίες ελέγχουν οι αντάρτες.
«Οι πολίτες υφίστανται μια τρομερή βία. Καθημερινά είναι αντιμέτωποι με επιθέσεις από το πυροβολικό και με αεροπορικούς βομβαρδισμούς από τις κυβερνητικές δυνάμεις», τόνισε η Ροβέρα, η οποία πρόσθεσε ότι πολλοί πολίτες σκοτώθηκαν σε μέρη στα οποία είχαν καταφεύγει έχοντας εγκαταλείψει τα σπίτια τους.
Η Αμνηστία υπογραμμίζει ότι πολίτες σκοτώθηκαν ενώ περίμεναν στην ουρά για να αγοράσουν ψωμί, όπως η 13χρονη Κίφα Σάμρα, ο 11χρονος αδελφός της Ζακάρια καθώς και μια γειτόνισσά τους, μητέρα έντεκα παιδιών.
Η οργάνωση επισημαίνει ακόμα τη μεγάλη αύξηση των ομαδικών εκτελέσεων και χωρίς δίκη από το καθεστώς, πολλών πολιτών που δεν εμπλέκονται στις συγκρούσεις.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, «πτώματα, κυρίως νέων ανδρών, οι οποίοι έφεραν χειροπέδες και είχαν εκτελεστεί με μια σφαίρα στο κεφάλι, εντοπίζονται συχνά κοντά στην έδρα των υπηρεσιών πληροφοριών της πολεμικής αεροπορίας που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις.
Η οργάνωση αναφέρεται ωστόσο και «στον αυξανόμενο αριθμό των εκτελέσεων και των περιπτώσεων κακομεταχείρισης αιχμαλώτων από τους αντάρτες, μεταξύ των οποίων και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός».
«Είναι ντροπή να παραμένει διχασμένη η διεθνής κοινότητα για τη Συρία, παρά τις αποδείξεις για το εύρος και τη σοβαρότητα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη στιγμή που οι πολίτες πληρώνουν το τίμημα των συγκρούσεων», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία.
Σύμφωνα με συριακή μη κυβερνητική οργάνωση, πάνω από 23.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της λαϊκής εξέγερσης κατά του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, τον Μάρτιο του 2011.