Μια κάθετη στοά επιχειρεί να ανοίξει το γεωτρύπανο Τ-130 προσπαθώντας να ανοίξει το δρόμο προς την ελευθερία για τους 33 μεταλλωρύχους που παραμένουν εγκλωβισμένοι 700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Γης. Η νέα στοά είναι παράλληλη με τη στοά μήκους 67 μέτρων που είχε ανοίξει τις προηγούμενες ημέρες το γεωτρύπανο Strata-950  στο πλαίσιο του «σχεδίου Α».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι μεταλλωρύχοι θα μπορέσουν να απεγκλωβιστούν στις αρχές Δεκεμβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου αν επαληθευτούν οι αισιόδοξες προβλέψεις.

Το T-130 θα συνεχίσει το πηγάδι που υπάρχει ήδη ώστε να φτάσει σε μια στοά την οποία μπορούν να προσεγγίσουν οι παγιδευμένοι εργάτες. Η επιχείρηση αυτή αναμένεται να διαρκέσει τρεις μήνες.

Όπως προκύπτει από έγγραφο των συνεργείων διάσωσης, υπάρχει και «σχέδιο Γ» το οποίο προβλέπει το άνοιγμα, μέσα σε δύο μήνες, ενός πηγαδιού μήκους 597 μέτρων μέχρι μια πλατφόρμα στην οποία έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν οι 33 άντρες.

Για την ολοκλήρωση του σχεδίου αυτού απαιτείται γεωτρύπανο που χρησιμοποιείται στην πετρελαιοβιομηχανία και αυτό για να εγκατασταθεί χρειάζεται επιφάνεια 100 επί 80 μέτρων.

Σε κάθε περίπτωση, οι μεταλλωρύχοι θα φτάσουν στην επιφάνεια μέσα σε ένα κουβούκλιο διαμέτρου 55 ως 60 εκατοστών.

Οι τεχνικοί δεν παραβλέπουν τους κινδύνους που υπάρχουν εξαιτίας του όγκου των βράχων, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τα τρία σχέδια που έχουν καταρτιστεί, υπάρχει εύλογη βεβαιότητα για την επιτυχία της επιχείρησης.