Η στρατηγική της συριακής αντιπολίτευσης συνίσταται στην ενθάρρυνση των λιποταξιών και των αυτομολήσεων των στρατιωτών και των στελεχών του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και την κλιμάκωση του πολέμου φθοράς για να επιτευχθεί η πτώση του, σύμφωνα με ειδικούς που ερωτήθηκαν σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (ΕΣΣ) εφαρμόζει μια στρατηγική που συνίσταται στην αποστέρηση του εχθρού από τα στελέχη του με τις αυτομολήσεις και την εξασθένιση των στρατιωτικών του σχεδιασμών με ένα αντάρτικο», εξήγησε ο Ριάντ Χαουάτζι του Ινστιτούτου Στρατιωτικών Μελετών για την Εγγύς Ανατολή και τον Κόλπο (Inegma), το οποίο εδρεύει στο Ντουμπάι.
Μερικές ημέρες μετά την προσχώρηση στην αντιπολίτευση του πρώην πρωθυπουργού Ριάντ Χιτζάμπ, ένας εκπρόσωπος του ΕΣΣ, ο Κάσεμ Σααντεντίν, επιβεβαίωσε ότι «ο ένας από τους βασικούς άξονες της αντιπολίτευσης για την αποσταθεροποίηση του καθεστώτος είναι η ενθάρρυνση των αυτομολήσεων».
Μετά από εκείνη του πρωθυπουργού, «λάβαμε πολυάριθμες εκκλήσεις από ανώτατους αξιωματικούς και αξιωματούχους που μας ζήτησαν να τους βοηθήσουμε να φύγουν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο Χιτζάμπ, ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος που εγκατέλειψε το καθεστώς του Άσαντ μετά από 17 μήνες σύγκρουσης, ανακοίνωσε την αυτομόλησή του την 5η Αυγούστου αλλά δεν έφθασε στην Ιορδανία παρά μόνο δύο ημέρες αργότερα, σύμφωνα τουλάχιστον με το Αμάν.
Ο επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου (ΣΕΣ), της σημαντικότερης οργάνωσης της αντιπολίτευσης, ο Άμπντελ Μπάσετ Σάιντα, εκτίμησε μετά την αυτομόληση ότι «το καθεστώς αποσυντίθεται», ενώ η Ουάσινγκτον έκανε λόγο για μια «νέα ένδειξη απώλειας του ελέγχου από τον Άσαντ».
Για τον Τζέφρι Ουάιτ, ειδικό σε στρατιωτικά θέματα στο Ινστιτούτο της Ουάσινγκτον για την Πολιτική στην Εγγύς Ανατολή, για την οργάνωση των αποσκιρτήσεων «χρειάζεται ένα μεγάλο δίκτυο πληροφοριοδοτών και εκτελεστικών οργάνων, μέσα αξιόπιστης και μυστικής επικοινωνίας». «Η φυγή ολόκληρων οικογενειών είναι ένα πολύ περίπλοκο ζήτημα», εξήγησε.
Η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και το Κατάρ είχαν δημιουργήσει τον Μάιο ένα ταμείο 15 δισ. δολαρίων για να ενθαρρύνουν στελέχη του καθεστώτος να το εγκαταλείψουν, καθώς θέλουν την πτώση του πριν από το τέλος του 2012, εκμυστηρεύθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Άραβας διπλωμάτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Την ίδια ώρα, οι επιχειρήσεις των ανταρτών, πέρα από το Χαλέπι, συνεχίζονται στις επαρχίες Ιντλίμπ, Ντεράα και Ντέιρ αλ Ζορ με στόχους κυρίως οχηματοπομπές του στρατού, σε ένα συνεχιζόμενο πόλεμο φθοράς.
Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ανακοινώσουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Συρίας και οντοτήτων που υποστηρίζουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος σήμερα από την Άκρα όπου συνόδευε την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον για την κηδεία του εκλιπόντος προέδρου Τζον Άτα Μιλς.
«Θα πιέσουμε ακόμα περισσότερο την Δαμασκό με περαιτέρω κυρώσεις τόσο σε βάρος συριακών οντοτήτων, όσο και σε βάρος όσων υποστηρίζουν τις προσπάθειες της συριακής κυβέρνησης να καταπιέσει τον ίδιο της τον λαό», είπε ο αξιωματούχος αυτός, πιθανότατα εννοώντας ιρανικούς θεσμούς και εταιρείες. Η ανακοίνωση αναμένεται να γίνει στην Ουάσινγκτον σήμερα.
Παράλληλα, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εκτίμησε στη Γενεύη ότι ο αριθμός των Σύρων πολιτών που έχουν φύγει από τη χώρα τους για να γλιτώσουν από την συνεχιζόμενη και εντεινόμενη βία έχει πλέον ξεπεράσει τους 150.000 στις γειτονικές χώρες από τις αρχές της σύρραξης, περιλαμβανομένων 50.227 στην Τουρκία όπου μόνο αυτή την εβδομάδα έφθασαν πάνω από 6.000, σύμφωνα με τον Έιντριαν Έντουαρντς, εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Πάνω από 21.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα στη σύγκρουση στη Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.