Ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, όπου κατήγγειλε «στραγγαλισμό» της οικονομίας του από τις ΗΠΑ, την οποία «επιδιώκουν να βλάψουν σοβαρά», επαναφέροντας ενισχυμένες κυρώσεις, βρέθηκε σήμερα το Ιράν.
Κατά την έναρξη των… εχθροπραξιών, στο πλαίσιο της διαδικασίας που άρχισε η Τεχεράνη ενώπιον του Δ.Δ., για να αιτηθεί την άρση των κυρώσεων, η ιρανική αντιπροσωπεία ζήτησε να εξετασθεί «κατεπειγόντως» η υπόθεση εξαιτίας των «δραματικών συνεπειών» στην οικονομία της.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθούν δημοσίως μια πολιτική που έχει στόχο να βλάψει όσο το δυνατόν σοβαρότερα την ιρανική οικονομία, τους Ιρανούς υπηκόους και τις ιρανικές επιχειρήσεις», υπογράμμισε το μέλος της ιρανικής αντιπροσωπείας και νομικός σύμβουλος, Μοχσέν Μοχεμπί, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στη διάρκεια των ακροαματικών συνεδριάσεων, οι οποίες άρχισαν λίγο μετά τις 10:00 (11:00 ώρα Ελλάδας) και πρόκειται να διαρκέσουν τέσσερις ημέρες, η Ισλαμική Δημοκρατία θα ζητήσει από το δικαστήριο, που έχει έδρα τη Χάγη, να σταματήσει προσωρινά τις κυρώσεις, πριν οι δικαστές του κύριου δικαστικού οργάνου του ΟΗΕ αποφανθούν αργότερα για την ουσία της υπόθεσης.
«Κατάφωρη επίθεση»
Η εκ νέου επιβολή αμερικανικών κυρώσεων που ανακοινώθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ «δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια κατάφωρη οικονομική επίθεση εναντίον της χώρας μου», δήλωσε ο Μοχεμπί, προσθέτοντας πως «το Ιράν θα αντιτάξει την ισχυρότερη αντίσταση στον αμερικανικό οικονομικό στραγγαλισμό, με όλα τα ειρηνικά μέσα».
Τον Μάιο, ο Αμερικανός πρόεδρος απέσυρε τη χώρα του από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία είχε υπογραφεί το 2015 από το Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις. Το Ιράν δεσμεύεται σε αυτή να μην επιδιώξει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.
Η αποχώρηση αυτή σηματοδότησε την επαναφορά αυστηρών αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, οι οποίες είχαν μέχρι τότε ανασταλεί βάσει της διεθνούς συμφωνίας.
Καθώς «δεν είχε άλλη επιλογή παρά να προσφύγει στο Δ.Δ., αφού επεδίωξε μάταια μια διπλωματική λύση», η Τεχεράνη άρχισε τον Ιούλιο μια διαδικασία επιδιώκοντας να αρθούν άμεσα αυτά τα μέτρα, συνέχισε ο Μοχεμπί.
Το Ιράν υποστηρίζει πως οι ενέργειες των ΗΠΑ αποτελούν «κατάφωρες παραβιάσεις» των διατάξεων της αμερικανο-ιρανικής συνθήκης του 1955, ενός λίγο γνωστού κειμένου, που προβλέπει «φιλικές σχέσεις» ανάμεσα στις δύο χώρες και ενθαρρύνει τις εμπορικές ανταλλαγές. Εντούτοις, το Ιράν και οι ΗΠΑ δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις από το 1980.
Το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ αναμένεται να αποφανθεί για το προσωρινό τέλος των κυρώσεων που απαιτεί το Ιράν μέσα σε δύο μήνες από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας. Παρόλα αυτά, η τελική απόφαση για την υπόθεση μπορεί να πάρει χρόνια.