Εκατομμύρια τόνοι φρούτων και λαχανικών που καλλιεργούνται στις ευρωπαϊκές χώρες δεν φτάνουν ποτέ στον καταναλωτή για λόγους που δύσκολα χωρά ο ανθρώπινος νους.
Σύμφωνα με μελέτη που διενήργησε το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Cleaner Production», περισσότερα από 50 εκατομμύρια τόνοι φρούτων και λαχανικών απορρίπτονται κάθε χρόνο λόγω του ότι δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των καταναλωτών όσον αφορά στην εμφάνισή τους.
Κάθε χρόνο δηλαδή πάνω από το 1/3 της παραγωγής καταλήγει στα σκουπίδια όχι γιατί εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών, αλλά εξαιτίας παραμορφώσεων ή λάθος μεγέθους.
Βασικό αντικείμενο της εν λόγω μελέτης είναι τα τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια εντός της Ευρωπαϊκής οικονομικής κοινότητας και οι ποσότητες που απορρίπτονται κάθε χρόνο πριν καν φτάσουν στα ράφια των οπωροπωλείων και των σούπερ μάρκετ.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι απώλειες οφείλονται κατά κύριο λόγο στους αυστηρούς νόμους των κυβερνήσεων, στα υψηλά πρότυπα που θέτουν τα σούπερ μάρκετ, καθώς επίσης και στις προσδοκίες των πελατών για την εικόνα του προϊόντος.
Ο Στίβεν Πόρτερ από το τμήμα γεωεπιστημών του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου σημειώνει πως θα πρέπει ο καταναλωτής να αλλάξει στάση και άποψη σχετικά με την εικόνα των εν λόγω προϊόντων: «Η ενθάρρυνση των ανθρώπων να είναι λιγότερο επιλεκτικοί όσον αφορά στην εμφάνιση των φρούτων και των λαχανικών θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να οδηγήσει στη μείωση των αποβλήτων, να μειώσει τις επιπτώσεις της παραγωγής των τροφίμων στο κλίμα και να χαλαρώσει την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων».