Η επικεφαλής της βιρμανικής αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σου Κι απηύθυνε σήμερα έκκληση για την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στη χώρα, κατά την πρώτη της ομιλία στο κοινοβούλιο.

«Για να γίνει μια πραγματική δημοκρατική Ένωση, με ίσα δικαιώματα και αμοιβαίο σεβασμό, καλώ όλα τα μέλη του κοινοβουλίου να συζητήσουν την κατάρτιση νόμων απαραίτητων για την προάσπιση των ίσων δικαιωμάτων των μειονοτικών ομάδων», δήλωσε η Αούνγκ, η οποία εξελέγη βουλευτής τον Απρίλιο.

Η βραβευμένη με το Νομπέλ Ειρήνης πολιτικός πήρε το λόγο υποστηρίζοντας μια πρόταση νόμου για την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, που είχε καταθέσει βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, του Κόμματος Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης της Ένωσης (USDP).

Η Αούνγκ υπογράμμισε κυρίως ότι το επίπεδο της φτώχειας στα διοικητικά διαμερίσματα όπου ζουν οι μειονότητες αυτές είναι υψηλότερο του εθνικού μέσου όρου και ότι η οικονομική τους ανάπτυξη «δεν είναι ικανοποιητική».

Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης αντιμετωπίζει εδώ και καιρό μια κάποια δυσπιστία ή και καχυποψία εκ μέρους των μειονοτήτων που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των 60 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας.

Οι ανταρτικές οργανώσεις των μειονοτήτων ουδέποτε είχαν ειρηνικές σχέσεις με την κεντρική εξουσία μετά την απελευθέρωση της Βιρμανίας το 1948. Ωστόσο η νέα κυβέρνηση που διαδέχτηκε τη στρατιωτική χούντα, η οποία παρέδωσε την εξουσία τον Μάρτιο του 2011, άρχισε διαπραγματεύσεις με τις οργανώσεις αυτές και υπέγραψε αρκετές εκεχειρίες.