Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, κατά την επίσκεψη του στα Σκόπια στις 25 Ιουλίου, στο πλαίσιο περιοδείας του στα Δυτικά Βαλκάνια, θα συνοδεύεται από τον ειδικό απεσταλμένο του για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ των Σκοπίων.
Από την υπηρεσία ενημέρωσης των Ηνωμένων Εθνών, ανέφεραν στην εφημερίδα των Σκοπίων «Ντνέβνικ», ότι είναι λογικό ο Μπαν Κι Μουν να συνοδεύεται από τον Νίμιτς. «Ο κ. Νίμιτς είναι ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ και είναι λογικό να τον συνοδεύει. Ωστόσο ο ΓΓ του Οργανισμού δεν έρχεται μόνο για το όνομα, αλλά ταξιδεύει σε αρκετές χώρες της περιοχής», ανέφεραν στην εφημερίδα, από την υπηρεσία ενημέρωσης του ΟΗΕ.
Τα ΜΜΕ των Σκοπίων μεταδίδουν και δήλωση του Μπαν Κι Μουν, κατά την ενημέρωση που έκανε πριν την έναρξη της περιοδείας του στα Δυτικά Βαλκάνια. «Ο ειδικός απεσταλμένος μου για το θέμα αυτό θα είναι μαζί μου στα Σκόπια. Έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για το ζήτημα με τον πρόεδρο Ιβάνοφ και τον πρωθυπουργό Γκρούεφσκι. Δυστυχώς, το πρόβλημα της ονομασίας διαρκεί πολύ καιρό. Εγώ εδώ και πολύ καιρό ζητώ από τους ηγέτες της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ να επιλύσουν, το συντομότερο δυνατό, αυτό το ζήτημα για το κοινό τους καλό. Είναι σημαντικό να επιδείξουν ευελιξία και διάθεση συμβιβασμού», ανέφερε ο ΓΓτου ΟΗΕ
Σύμφωνα με την «Ντνέβνικ» ο κ.Νίμιτς, μετά τα Σκόπια, είναι πολύ πιθανό να μεταβεί και στη Θεσσαλονίκη για συνάντηση με τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται, υπό τον ΟΗΕ, για το ζήτημα της ονομασίας, Αδαμάντιο Βασιλάκη. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Μπαν Κι Μουν και ο ειδικός απεσταλμένος του για το ζήτημα της ονομασίας, κατά την επίσκεψη τους στα Σκόπια, δεν κομίζουν πρόταση για την εκκρεμότητα της ονομασίας. Πρόθεση τους, σύμφωνα με την «Ντνέβνικ», είναι να διαπιστώσουν την πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας και τη διάθεση που υπάρχει σχετικά με τη συνέχιση της.
Ο Μπαν Κι Μουν αναμένεται να πραγματοποιήσει περιοδεία στα Δυτικά Βαλκάνια από 19 έως 26 Ιουλίου. Πρόκειται για την πρώτη περιοδεία που πραγματοποιεί στην περιοχή γγ του ΟΗΕ, μετά το 1991. Αναμένεται να επισκεφθεί κατά σειρά τη Σλοβενία, την Κροατία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία, το Κόσοβο, την ΠΓΔΜ και την Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Από το πρόγραμμα αυτό προκύπτει ότι ο γγ του ΟΗΕ θα επισκεφθεί τις χώρες που προήλθαν από την διάσπαση της πρώην Γιουγκοσλαβίας συν το Κόσοβο. Στόχος της επίσκεψής του αυτής, είναι να προάγει την εταιρική σχέση του ΟΗΕ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.