Η 39χρονη κόρη του μεγιστάνα ιδρυτή της εταιρείας Seagram και φιλάνθρωπου, Έντγκαρ Μπρόνφμαν, συνελήφθη την Τρίτη 24/7 λόγω της εμπλοκής της στην οργάνωση Nxivm, την οποία φέρεται να χρηματοδοτεί από την περιουσία της.

Σύμφωνα με το FBI, η εν λόγω οργάνωση δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια επιχείρηση διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων που λειτουργεί ως αίρεση.

Η Κλερ Μπρόνφμαν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού, κατηγορείται για συμμετοχή σε απάτες, κλοπή ταυτότητας τουλάχιστον δύο γυναικών, η μια εκ των οποίων μάλιστα δεν βρίσκεται εν ζωή, και ενθάρρυνση και βοήθεια για παράνομη είσοδο ατόμων στις ΗΠΑ.

Η ίδια, πάντως, σε ανάρτησή της στην προσωπική της ιστοσελίδα τον Δεκέμβριο του 2017 έγραψε μεταξύ άλλων πως συνεχίζει να υποστηρίζει την Nxivm καθώς έχει διαπιστώσει «τόσα πολλά καλά από τα προγράμματά μας και από τον ίδιο τον Κιθ».

Η δικηγόρος της, Σούζαν Νέχλες σε δήλωση που έκανε μετά τις τελευταίες εξελίξεις ανέφερε πως η Nxivm «δεν είναι εγκληματική οργάνωση, αλλά ένας οργανισμός που βοηθά χιλιάδες ανθρώπους».

«Οι κατηγορίες εναντίον της Κλερ είναι αποτέλεσμα της υπερβολής της κυβέρνησης να χρεώσει ένα άτομο με εγκλήματα μόνο και μόνο επειδή η κυβέρνηση διαφωνεί με κάποιες πεποιθήσεις που διδάσκει η Nxivm και τηρεί η Κλερ», πρόσθεσε.

Η Nxivm ιδρύθηκε ως το 1998 από τον Κιθ Ράνιερ και εδρεύει στο Όλμπανι της Νέας Υόρκης.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του οργανισμού πρόκειται για «κοινότητα που καθοδηγείται από ανθρωπιστικές αρχές που επιδιώκουν να ενδυναμώσουν τους ανθρώπους και να απαντήσουν σε σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος».

Ο οργανισμός έχει συνεργαστεί με περισσότερους από 16.000 ανθρώπους, όπως αναφέρουν τα στελέχη του, ενώ υπάρχουν και επιφανή μέλη όπως ο γιος ενός πρώην προέδρου του Μεξικού, αλλά και γυναίκες ηθοποιοί του Χόλιγουντ.

Σύμφωνα με τους Ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, η αίρεση εφαρμόζει σύστημα λειτουργίας «αφέντη και σκλάβου», με τον ιδρυτή Κιθ Ράνιερ να είναι ο απόλυτος αφέντης.

Οι γυναίκες-μέλη της αίρεσης έχουν ερωτικές επαφές μαζί του, ενώ σημαδεύονται με τα αρχικά του, όπως αναφέρουν πρώην μέλη.

Από τον περασμένο Μάρτιο πάντως ο 57χρονος άνδρας βρίσκεται στα χέρια του FBI, καθώς συνελήφθη στο Μεξικό όπου διέμενε τους τελευταίους μήνες. Τον επόμενο μήνα ακολούθησε η σύλληψη της ηθοποιού Άλισον Μακ. Και οι δύο κατηγορούνται για sex trafficking και παράνομη κράτηση, ενώ αντιμετωπίζουν μέχρι και ισόβια. Συνολικά έξι μέλη της οργάνωσης έχουν συλληφθεί μεταξύ αυτών και η ηθοποιός Άλισον Μακ και εσχάτως η Κλερ Μπρόνφμαν.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, οι συλληφθέντες διέπραξαν «σειρά εγκλημάτων συμπεριλαμβανομένων κλοπής ταυτότητας, εκβιασμού, παράνομης κράτησης, παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων, ξέπλυμα χρήματος, απάτη και παρακώλυση δικαιοσύνης».