Ανήμερα της δεύτερης επετείου από την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016, με σειρά προεδρικών διαταγμάτων αναδιαρθρώνονται βασικοί πολιτικοί, στρατιωτικοί και γραφειοκρατικοί θεσμοί στην Τουρκία, στο πλαίσιο της μετατροπής του πολιτεύματος σε προεδρικό.
Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ορκίστηκε την περασμένη Δευτέρα και πλέον κατέχει σαρωτικές εξουσίες που του επιτρέπουν να εκδίδει διατάγματα και να διορίζει ή να απομακρύνει τους υψηλόβαθμους δημοσίους υπαλλήλους. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι μια προεδρία με ισχυρές εκτελεστικές εξουσίες είναι ζωτικής σημασίας ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματική η διακυβέρνηση, να δοθεί ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και να διασφαλιστεί η ασφάλεια.
Μεταξύ των αλλαγών που προωθούνται με τα τελευταία προεδρικά διατάγματα είναι η μεταφορά του Γενικού Επιτελείου υπό την εξουσία του υπουργείου Άμυνας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu. Στη νέα κυβέρνησή του, ο Ερντογάν διόρισε υπουργό Άμυνας τον πρώην αρχηγό του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας Χουλουσί Ακάρ.
Συνολικά, στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύτηκαν επτά διατάγματα που αφορούν διάφορους κρατικούς θεσμούς, όπως τη γραμματεία του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, το Διευθυντήριο της Αμυντικής Βιομηχανίας και το Κρατικό Εποπτικό Συμβούλιο.
Οι αλλαγές αυτές συμπίπτουν με την επέτειο των δύο ετών του αποτυχημένου πραξικοπήματος, στο οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 250 άνθρωποι –πολλοί από αυτούς ήταν άοπλοι πολίτες– όταν στασιαστές στρατιωτικοί προσπάθησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Ερντογάν.
Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το καθεστώς αυτό αναμένεται να τερματιστεί αυτήν την εβδομάδα. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν και οι υπερεθνικιστές σύμμαχοί του στο κοινοβούλιο σχεδιάζουν να προωθήσουν κανονισμούς ασφαλείας ώστε “η μάχη κατά της τρομοκρατίας” να συνεχιστεί και αφού λήξει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, όπως ανέφεραν δύο πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters.