Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα από την Πρίστινα ότι κάλεσε τον πρόεδρο της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς να αποδεχτεί η χώρα του «την πραγματικότητα ενός δημοκρατικού και κυρίαρχου Κοσόβου».

«Επανέλαβα στο Βελιγράδι αυτό που λέω και εδώ, ότι τελικά η Σερβία θα πρέπει να αποδεχτεί την πραγματικότητα ενός δημοκρατικού και κυρίαρχου Κοσόβου», είπε στους δημοσιογράφους ο Φίλιπ Γκόρντον, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ευρωπαϊκά και Ευρασιατικά θέματα.

Η Ουάσινγκτον «συνεχίζει να στηρίζει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Κοσόβου», υπογράμμισε, καλώντας το Βελιγράδι «να εφαρμόσει πλήρως τις συμφωνίες» που έχουν επιτευχθεί μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, στις διαπραγματεύσεις που έγιναν υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Γκόρντον, που είχε συνομιλίες με την πρόεδρο του Κοσόβου Ατιφέτε Γαχγιάγκα, έφτασε σήμερα το απόγευμα στην Πρίστινα προερχόμενος από το Βελιγράδι όπου συναντήθηκε με τον Νίκολιτς. Η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τις επαφές του με την Σέρβο πρόεδρο δεν αναφέρεται στις δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Αντιθέτως, σύμφωνα με την ανακοίνωση της σερβικής προεδρίας ο Νίκολιτς επισήμανε στον Γκόρντον τις “απαράδεκτες βιαιότητες” σε βάρος των Σέρβων του Κοσόβου και ζήτησε από τις διεθνείς αποστολές να τους προστατεύσουν.