Τις πλέον βρόμικες επιχειρήσεις σε βάρος Ελλήνων και Κούρδων πραγματοποίησαν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και η Στρατοχωροφυλακή.
Είναι γνωστές, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το περιοδικό «Επίκαιρα», οι δηλώσεις του τούρκου στρατηγού ε.α. Σαμπρί Γερμιμπέσογλου με τις οποίες ομολόγησε ότι η όλη επιχείρηση των βανδαλισμών εναντίον της ελληνικής κοινότητας Κωνσταντινουπόλεως (5-6 Σεπτεμβρίου 1955) ήταν μια πολύ καλά οργανωμένη και επιτυχής επιχείρηση της Διευθύνσεως Ειδικού Πολέμου του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, η οποία πραγματοποιήθηκε από ειδικώς συσταθείσες και καλώς οργανωμένες ομάδες που υπάγονταν στον έλεγχό της.
Από την πλευρά της Στρατοχωροφυλακής ανάλογο έργο ανετέθη αργότερα στην JITEM – παράνομη ομάδα πληροφοριών και καταπολεμήσεως τρομοκρατίας της Στρατοχωροφυλακής-, η οποία είναι υπεύθυνη για χιλιάδες δολοφονίες Κούρδων.
Πριν από μερικές μέρες, όπως αναφέρει το δημοσίευμα των «Επίκαιρων» ήρθε στην επιφάνεια μια ακόμη παράνομη οργάνωση των τούρκων στρατιωτικών, με την ίδια εγκληματική δράση με τις προηγούμενες.
Αυτό αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο της συμπληρωματικής δικογραφίας για την υπόθεση της σφαγής τριών χριστιανών στη Μαλάτεια το 2007 και συγκεκριμένα στον εκδοτικό οίκο Ζιρβέ, που διατηρούσε ένα ζεύγος Γερμανών και εξέδιδε βιβλία σχετικά με το χριστιανισμό. Γύρω από τον εκδοτικό οίκο είχε δημιουργηθεί μια μικρή ομάδα εκχριστιανισθέντων Τούρκων, κάτι που θεωρήθηκε ως απειλή εναντίοντης Τουρκίας, με αποτέλεσμα ο άνδρας του ζεύγους και δύο άλλοι χριστιανοί να σφαγιασθούν κυριολεκτικά μέσα στον εκδοτικό οίκο.
Στοιχεία-σοκ στη δικογραφία
Η δικογραφία αποκάλυψε ότι πίσω από τη σφαγή υπήρχε μια άγνωστη μέχρι πρόσφατα οργάνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου και συγκεκριμένα του «Τμήματος Εθνικής Στρατηγικής και Επιχειρήσεων».
Σύμφωνα με τη δικογραφία, ό,τι ήταν η JITEM για τους μουσουλμάνους Κούρδους ήταν και το TUSHAD για τις μη μουσουλμανικές πληθυσμιακές ομάδες της Τουρκίας, η οποία δρούσε σε συνεργασία με την Εργκένεκον. Κατά τη δικογραφία, αυτός που ίδρυσε το TUSHAD ήταν ο στρατηγός Χουρσίτ Τολόν, ο οποίος είναι μεταξύ των κατηγορουμένων για την υπόθεση Εργκένεκον.
Το Γενικό Επιτελείο, βέβαια, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του εισαγγελέα δήλωσε ότι δεν υπάρχει τέτοιος φορέας (TUSHAD) στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, όπως άλλωστε είχε αρνηθεί παλαιότερα και την ύπαρξη της JITEM, της οποίας σήμερα όλοι γνωρίζουν και έχουν παραδεχθεί την ύπαρξη.
Πάντως, στην έρευνα που έγινε το 2010 στο Αρχηγείο του Στόλου στο Ναύσταθμο του Γκιόλτσουκ, κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων για την Εργκένεκον, οι εισαγγελείς βρήκαν έγγραφα τα οποία αναφέρεντο στη δράση των «Λευκών» και «Μαύρων» μονάδων στο πλαίσιο «των δραστηριοτήτων στην Περιοχή της Μεσογείου», όπως αποκαλείται η περιοχή Αττάλειας- Μερσίνας- Αδάνων- Αλεξανδρέττας-Αντιόχειας.
Μια χαρακτηριστική αποστολή που ανέφερε στην κατάθεσή του ο λοχίας Ιλκέρ Τσινάρ ήταν και η εξής: Έχοντας λάβει εντολές να διεισδύσει στους χριστιανικούς κύκλους, έγινε ιερέας της Εκκλησίας των Προτεσταντών της Ταρσού και στη συνέχεια επανήλθε στη μουσουλμανική θρησκεία. Από εκεί κι έπειτα, εμφανίστηκε σε πολλούς τηλεοπτικούς σταθμούς και χρησιμοποιήθηκε για να «ξεσκεπάσει» τη δράση των χριστιανικών ιεραποστολών, οι οποίες έχουν ως επιδίωξη το διαμελισμό της Τουρκίας.